• WODA CZARUJĄCA LAWENDOWA - HYDROLAT

Pojemność: 150 ml

KAŻDY TYP SKÓRY

Wegańskie Tak
29.00 -25% 21.75
Do końca promocji pozostało:
szt. Do przechowalni
Opinie
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 12
INPOST PACZKOMATY 12
INPOST KURIER PRZEDPŁATA 14
INPOST KURIER ZA POBRANIEM 22
Dostępność mała ilość

🖐️HAND MADE🖐️

Zostaw telefon

Woda Czarująca Lawendowa - Hydrolat z Kwiatów Lawendy

Hydrolat lawendowy to pięknie pachnąca i bogata w składniki odżywcze woda kwiatowa. Jest to naturalny tonik do twarzy, który reguluje wydzielanie sebum i ma działanie ściągające. Woda lawendowa działa dobroczynnie nie tylko na nasze ciało, ale również relaksuje i odpręża.

Hydrolaty posiadają niskie pH. Stosowanie po każdym myciu normalizują pH skóry, dzięki czemu ma ona mniejszą skłonność do przetłuszczania się i niedoskonałości. Delikatna mgiełka hydrolatu łatwo wchłania się w skórę twarzy.

Hydrolat lawendowy działa bardzo delikatnie, należy do jednego z łagodniejszych hydrolatów. Nadaje się do każdego rodzaju  cery – tonizuje tłustą i mieszaną ale też łagodzi podrażnioną, suchą i dojrzałą skórę. Hydrolat lawendowy nawilża, absorbując i przyciągając wodę z otoczenia, normalizuje funkcje skóry.

Działa odświeżająco w upalne dni i uspokaja emocje, może łagodzić stres i zmniejszać zmęczenie psychiczne. Jest adaptogenem, działa stosowanie do potrzeb ciała i umysłu. Można spryskiwać nim poduszkę czy pokój przed snem – uspokaja i ułatwia zasypianie.

Jest też znany z łagodzenia skóry podrażnionej działaniem słońca czy miejsc po ugryzieniach owadów.

Hydrolat z Kwiatów Lawendy działa antyseptycznie. Idealny dla skóry wrażliwej i podrażnionej. Ma piękny świeży, kwiatowy zapach.

Hydrolat może być świetną płukanką do włosów. Dzięki obniżeniu pH normalizuje się poziom pH gruczołów łojowych. Dodatkowo zamykają się łuski włosów, które stają się bardziej błyszczące.

Hydrolat zapobiega wrastaniu włosków po goleniu, dlatego może być polecany po depilacji lub jako tonik przed goleniem dla panów.


Zapach: Lawendowy.

Sposób użycia: Rozpylić wodę atomizerem na oczyszczonej skórze twarzy. Pozostaw do wyschnięcia. Do codziennego użytku. Przechowywać w temperaturze pokojowej.

Opakowanie: Plastikowa, biodegradowalna butelka z atomizerem.

Data ważności: 20.12.2024


DBAJ O SIEBIE NATURALNIE

SKŁAD

HYDROLAT Z KWIATÓW LAWENDY, KWAS CYTRYNOWY, SORBINIAN POTASU, BENZOESAN SODU

INCI

LAVANDULA ANGUSTIFOLIA FLOWER WATER, CITRIC ACID, POTASSIUM SORBATE, SODIUM BENZOATE

SKŁADNIKI AKTYWNE

  • Hydrolat z Kwiatów Lawendy - Hydrolat lawendowy powstaje w wyniku destylacji parą wodną kwiatów lawendy, jako efekt uboczny produkcji olejku eterycznego. Woda lawendowa posiada zatem prawie wszystkie substancje aktywne, które znajdują się w lawendzie, a jednocześnie jest znacznie łagodniejsza dla skóry niż olejek eteryczny. Hydrolat z lawendy posiada zbliżone pH do pH skóry, dlatego sprawdzi się w przypadku każdego rodzaju cery. Szczególnie polecany jest jednak w przypadku cery problematycznej, ze skłonnością do powstawania niedoskonałości, tłustej i mieszanej. Działa na skórę nawilżająco, kojąco, gojąco i antyoksydacyjnie. Zapewnia przyjemne odświeżenie, regenerację, wyrównuje koloryt i dodaje skórze blasku.

SKŁADNIKI POMOCNICZE

  • Kwas Cytrynowy - Kwas cytrynowy to naturalny kwas organiczny obecny w dużych ilościach w owocach cytrusowych, takich jak limonki i cytryny. Jest również surowcem produkowanym specjalnie do celów przemysłowych i stosowanym w szerokim zakresie produktów, w tym żywności i napojów, preparatów farmaceutycznych, detergentów, produktów kąpielowych, pielęgnacji skóry, pielęgnacji włosów i wielu innych kosmetyków. Ze względu na różnorodne korzyści, kwas cytrynowy jest popularny w naturalnych formułach: może działać jako korektor i regulator pH, zwiększać stabilność i trwałość produktów, przyczyniać się do optymalnej wydajności różnych środków czynnych, a także wytwarzać bąbelki (musujące) w pożądanych produktach kąpielowych lub SPA. Kwas cytrynowy ma również znane korzyści dla skóry. Należy do rodziny kwasów AHA, które wspierają złuszczanie skóry, ujawniając świeżą i jędrniejszą cerę. Jest również przeciwutleniaczem stosowanym w aplikacjach przeciwstarzeniowych.

  • Sorbinian Potasu - to substancja używana przede wszystkim do konserwowania żywności i kosmetyków, ponieważ ogranicza rozwój bakterii, drożdży i pleśni. Uznawana jest za jeden z najbezpieczniejszych konserwantów, które są odpowiednie dla zdrowia ludzkiego. Warto dodać, że w kosmetykach wykorzystuje się substancję stworzoną syntetycznie, chociaż występuje także naturalnie w przyrodzie w owocach jarzębiny. Sorbinian potasu jest dopuszczalnym składnikiem również kosmetyków naturalnych i ekologicznych, odpowiednim dla wegan i wegetarian. Stanowi popularny konserwant, podobnie jak benzoesan sodu. Warto wiedzieć o tym, że zdecydowana większość kosmetyków, również tych naturalnych, zwłaszcza z tzw. ,,płaszczem wodnym", musi zawierać konserwant chroniący przed rozwojem bakterii, pleśni i grzybów, a także umożliwiający przedłużenie trwałości danego produktu, a tym samym jego długotrwałe stosowanie.

  • Benzoesan Sodu - jest solą sodową kwasu benzoesowego. Występuje naturalnie w przyrodzie (w postaci anionu benzoesanowego), np. w jagodach, żurawinie, borówkach, śliwkach, cynamonie czy grzybach. I choć z racji nadużywania w przemyśle spożywczym zyskał sobie złą sławę, to jednak należy uznać go za konserwant bezpieczny dla zdrowia - znacznie bezpieczniejszy niż jego alternatywy. 

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia