• TONIK DO TWARZY OWOCOWY

Pojemność: 100ml

KAŻDY TYP SKÓRY

Wegańskie Tak
42.00
szt. Do przechowalni
Opinie
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 12
INPOST PACZKOMATY 12
INPOST KURIER PRZEDPŁATA 14
INPOST KURIER ZA POBRANIEM 22
Dostępność mała ilość

🖐️HAND MADE🖐️

Zostaw telefon

Tonik do twarzy owocowy z dereniem

Nawilżający tonik do twarzy, który świetnie sprawdzi się również jako mgiełka odświeżająca w ciągu dnia.

Prawidłowa pielęgnacja twarzy zawiera się w kilku krokach, które dla większości z nas są oczywiste, choć prawdopodobnie mało która kobieta zastanawia się nad sensem każdego z nich. Wiemy, że po całym dniu należy oczyścić twarz, zwykle potem ją tonizujemy i nakładamy krem, odpowiednio dobrany do potrzeb skóry. Jeśli jednak zastanowić się, jaki ma cel używanie toniku, to niestety okaże się, że nie mamy w tym temacie zbyt dużej wiedzy. Niekiedy ten etap pielęgnacji jest również pomijany, co jest oczywistym błędem.

Głównym zadaniem toniku jest przywrócenie właściwego pH cery. Według badań, najlepszy dla skóry jest przedział między 4,8 a 5,5, co czyni go lekko kwasowym. Kwasowy odczyn na twarzy chroni skórę przed zanieczyszczeniami, pomaga utrzymać właściwą równowagę bakteryjną, wspomaga regenerację i reguluje proces odnowy naskórka, a także pomaga w zachowaniu wilgoci w skórze. To wszystko gwarantuje nam gładką, jednolitą cerę, ponieważ skóra, która traci odczyn kwasowy, narażona jest na wiele niebezpieczeństw, na przykłąd pojawienie się trądziku, egzemy, czy łuszczycy. 

Dlatego tak ważne jest przywrócenie równowagi poprzez stosowanie toników. Dodatkową zaletą tych produktów jest to, że pomagają w dogłębniejszym oczyszczeniu cery, usuwając pozostałości po wcześniej użytym kosmetyku myjącym.

Właściwości toniku:

  • przywraca skórze fizjologiczne pH dzięki lekko kwaśnemu odczynowi
  • hydrolaty/toniki działają kojąco, odświeżająco, łagodząco i tonizująco
  • dereń rozjaśnia, działa przeciwzapalnie, wykazuje aktywność przeciwutleniającą, zawiera sporą ilość związków aktywnych, minerałów i witamin
  • pantenol i betaina cukrowa nawilżają, zmiękczają, łagodzą, odżywiają, regenerują i działają przeciwzapalnie

Najlepsze dla naszej skóry są kosmetyki naturalne i ta zasada sprawdza się również przy tonikach. W składzie warto szukać składników roślinnych, które aktywnie pomagają w utrzymaniu zdrowej skóry.

Warto również nadmienić, że pobudzone przez tonik mikrokrążenie w skórze powoduje jej napięcie, ujędrnienie, jest ona bardziej promienna i wygładzona.

Produkt powstał przy współpracy z ekologicznym gospodarstwem rolnym Ryś Podkarpacki.


Zapach: Naturalny, delikatnie owocowy, zapach użytych surowców.

Sposób użycia: Oczyszczoną skórę twarzy spryskaj niewielką ilością mgiełki, następnie obowiązkowo nałóż krem nawilżający.

Tonik stosuj po każdym myciu twarzy lub w ciągu dnia jako odświeżenie.

Uważaj na okolice oczu.

Opakowanie: Szklana butelka z atomizerem.

Data ważności: 18.01.2025


Produkt wytworzony jest z naturalnych składników. Jego zapach, kolor i konsystencja może się nieznacznie różnić w zależności od partii.

SKŁAD

HYDROLAT JABŁKOWY, HYDROLAT Z CZARNEJ PORZECZKI, HYDROLAT MALINOWY, PANTHENOL, BETAINA CUKROWA, EKSTRAKT Z OWOCÓW DERENIA, WODA, BENZOESAN SODU, SORBINIAN POTASU, KWASEK CYTRYNOWY

INCI

PYRUS MALUS (APPLE) FRUIT WATER, RIBENS NIGRUM FRUIT WATER, RUBUS IDEAUS (RASPBERRY) FRUIT WATER, PANTHENOL, BETAINE, CORNUS MAS EXTRACT, AQUA, SODIUM BENZOATE, POTASSIUM SORBATE, CITRIC ACID

SKŁADNIKI AKTYWNE

  • Hydrolat Jabłkowy - Jabłoń jest jednym z najbardziej popularnych drzew owocowych charakterystycznych dla naszej strefy klimatycznej. Owoce jabłoni, zwane pospolicie jabłkami są cenione za wartości smakowe, odżywcze i zdrowotne. Hydrolat z owoców jabłka jest surowcem naturalnym. Powstaje w procesie destylacji parowej. Hydrolat z jabłka polubi się z każdą cerą, ale najbardziej skorzysta na nim skóra odwodniona, zmęczona i tłusta. Jabłko to również witaminy, głównie A i C, ale także K, B2, B6, A, E, B. Chronią one skórę przed niekorzystnym działaniem słońca poprzez usuwanie wolnych rodników oraz pobudzają procesy odnowy i regeneracji skóry . Koją również stany zapalne, redukują wypryski. Ogromna ilość pektyn chroni skórę przed utratą wody zapewniając jej zdrowy wygląd. Hydrolat jabłkowy wykazuje właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne . Może być pomocny w różnego rodzaju stanach zapalnych skóry - łagodzi podrażnienia, oczyszcza skórę z nadmiaru sebum, przyspiesza proces regeneracji i pobudza skórę do odnowy.

  • Hydrolat z Czarnej porzeczki - Hydrolat z liści czarnej porzeczki pozyskiwany jest w procesie destylacji liści parą wodna. Ma postać niemal bezbarwnego płynu o charakterystycznym zapachu czarnej porzeczki. Produkt ma działanie antyoksydacyjnie i przeciwzmarszkowe. Redukuje zaczerwienienia i wzmacnia ściany naczynek krwionośnych. Działa antybakteryjnie i posiada właściwości przeciwzapalne; lekko rozjaśnia i poprawia koloryt skóry. Świetnie sprawdza się jako uzupełnienie kuracji przeciwtrądzikowej i przy podrażnieniach skóry. Posiada również działanie przeciwzmarszczkowe. 

  • Hydrolat Malinowy - Jest pozyskiwany z owoców maliny „Rubus idaeus”. Posiada doskonałe właściwości przeciwstarzeniowe i wygładzające skórę oraz nawilżające i tonizujące. Ponadto hydrolat działa ochronnie na skórę, regeneruje ją, łagodzi podrażnienia oraz działa przeciwzapalnie. Jego działanie rewitalizujące oraz tonizujące przyczyniają się do poprawy kondycji oraz kolorytu skóry. Jedną z najważniejszych cech tego produktu jest to, że regularnie stosowany widocznie zwiększa elastyczność i jędrność skóry. Hydrolat malinowy jst idealny do cery zmęczonej i przedwcześnie starzejącej się, która wymaga dawki nawilżenia i ujędrnienia.

  • Panthenol - To cudowny opatrunek na podrażnienia, skaleczenia, zaczerwienienia. Działa na skórę jak plaster przyspieszając proces gojenia. Prekursor witaminy B5, dobrze wnika w naskórek, skórę i włosy, gdzie ulega przemianie w jej aktywna formę. Regeneruje skórę suchą, swędzącą i po opalaniu nadając skórze gładkości. Wnika także w płytkę paznokcia nawilżając i uelastyczniając ją.

  • Betaina Cukrowa - To naturalny aminokwas pochodzący z buraka cukrowego i kokosa. Znany jest ze swoich łagodzących i silnie nawilżających właściwości, które głęboko nawadniają skórę przynosząc jej natychmiastową ulgę. Posiada zdolność do wiązania wody w naskórku, co wzmacnia także jej elastyczność i poprawia wygładzenie.

 

  • Ekstrakt z Owoców Derenia - Dereń rośnie w lasach i zaroślach jako krzew lub niewielkie drzewo. Dereń jadalny, najpopularniejszy gatunek spotykany w Polsce, jest rośliną o cennych owocach, liściach oraz korze. Jego właściwości lecznicze i walory kulinarne są cenione od wieków. Owoce derenia są mają twardą pestkę i są jadalne. Charakteryzują się słodko-kwaśnym smakiem. Owoce derenia można stosować na każdym etapie dojrzałości. Zielone są przeznaczane do kiszenia, czerwone i twarde do suszenia i kandyzowania, zaś dojrzałe do bezpośredniego spożycia oraz robienia przetworów i nalewki (słynnej dereniówki). Owoce derenia są źródłem żelaza, wapnia, potasu, magnezu, cynku, fosforu, miedzi i manganu. Są również zasobne we flawonoidy, beta-karoten, kwas jabłkowy i chinowy, pektyny, garbniki oraz cukry, a także witaminy C, P i A. Działa silnie przeciwzmarszczkowo i antyoksydacyjnie.

SKŁADNIKI POMOCNICZE

  • Benzoesan Sodu - jest solą sodową kwasu benzoesowego. Występuje naturalnie w przyrodzie (w postaci anionu benzoesanowego), np. w jagodach, żurawinie, borówkach, śliwkach, cynamonie czy grzybach. I choć z racji nadużywania w przemyśle spożywczym zyskał sobie złą sławę, to jednak należy uznać go za konserwant bezpieczny dla zdrowia - znacznie bezpieczniejszy niż jego alternatywy.

  • Sorbinian Potasu - to substancja używana przede wszystkim do konserwowania żywności i kosmetyków, ponieważ ogranicza rozwój bakterii, drożdży i pleśni. Uznawana jest za jeden z najbezpieczniejszych konserwantów, które są odpowiednie dla zdrowia ludzkiego. Warto dodać, że w kosmetykach wykorzystuje się substancję stworzoną syntetycznie, chociaż występuje także naturalnie w przyrodzie w owocach jarzębiny. Sorbinian potasu jest dopuszczalnym składnikiem również kosmetyków naturalnych i ekologicznych, odpowiednim dla wegan i wegetarian. Stanowi popularny konserwant, podobnie jak benzoesan sodu. Warto wiedzieć o tym, że zdecydowana większość kosmetyków, również tych naturalnych, zwłaszcza z tzw. ,,płaszczem wodnym", musi zawierać konserwant chroniący przed rozwojem bakterii, pleśni i grzybów, a także umożliwiający przedłużenie trwałości danego produktu, a tym samym jego długotrwałe stosowanie.

  • Kwasek Cytrynowy - Kwas cytrynowy to naturalny kwas organiczny obecny w dużych ilościach w owocach cytrusowych, takich jak limonki i cytryny. Jest również surowcem produkowanym specjalnie do celów przemysłowych i stosowanym w szerokim zakresie produktów, w tym żywności i napojów, preparatów farmaceutycznych, detergentów, produktów kąpielowych, pielęgnacji skóry, pielęgnacji włosów i wielu innych kosmetyków. Ze względu na różnorodne korzyści, kwas cytrynowy jest popularny w naturalnych formułach: może działać jako korektor i regulator pH, zwiększać stabilność i trwałość produktów, przyczyniać się do optymalnej wydajności różnych środków czynnych, a także wytwarzać bąbelki (musujące) w pożądanych produktach kąpielowych lub SPA. Kwas cytrynowy ma również znane korzyści dla skóry. Należy do rodziny kwasów AHA, które wspierają złuszczanie skóry, ujawniając świeżą i jędrniejszą cerę. Jest również przeciwutleniaczem stosowanym w aplikacjach przeciwstarzeniowych.

     

     


Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia