• MASŁO LEN I ŻYWOKOST

Pojemność: 120 ml

SKÓRA SUCHA, SZORSTKA, ŁUSZCZĄCA I ATOPOWA

Wegańskie Tak
52.00
szt. Do przechowalni
Opinie
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 12
INPOST PACZKOMATY 12
INPOST KURIER PRZEDPŁATA 14
INPOST KURIER ZA POBRANIEM 22
Dostępność mała ilość

🖐️HAND MADE🖐️

Zostaw telefon

Masło Do Ciała LEN I ŻYWOKOST

Odżywcze masło do ciała wypełnione 100% naturalnymi składnikami, które nawilżają i regenerują zniszczony naskórek.

Bogate w antyoksydanty w tym niezastąpioną witaminę E. Powstało przez połączenie nierafinowanego masła shea, mango i kakaowego z zimnotłoczonym olejem lnianym i żywokostowym, wzbogacone 5 olejkami eterycznymi.

Przygotowane z myślą o skórze suchej, szorstkiej, łuszczącej się i atopowej. Ma delikatną, tłustą konsystencję i dobrze się wchłania.

Zimą natłuszcza skórę i zapobiega wysuszeniu. Działa ochronnie.

Latem sprawdzi się po opalaniu – dzięki witaminie E oraz pochodzącej z żywokostu allantoinie, łagodzi oparzenia słoneczne i zapobiega dalszym uszkodzeniom skóry. Może być stosowany również na stopy i do rąk – zmiękcza naskórek i goi otarcia.

Co zawiera masło Len i Żywokost:

Masło Shea -  nawilża, odżywia, regeneruje, przyśpiesza gojenie drobnych ranek, odmładza, chroni skórę przed wolnymi rodnikami, zabezpiecza przed wiatrem i mrozem. Nie uczula, dodatkowo łagodzi zmiany alergiczne (wypryski, świąd, pieczenie), chroni przed promieniowaniem UV (SPF4).

Masło Mango -  goi, zmiękcza skórę, wygładza zmarszczki, poprawia elastyczność skóry. Sprawdza się również w przypadku alergii skórnych, egzemy, łuszczycy, świądu, wyprysku, suchej, szorstkiej, popękanej skóry, oparzeń słonecznych, rozstępach.

Masło Kakaowe - ma dużą zawartość witaminy E i polifenoli (wpływają hamująco na procesy zapalne), jest również bogate w mikroelementy takie jak potas, magnez, wapno i żelazo, dzięki czemu nawilża i regeneruje skórę, działa przeciwutleniająco i anti-age, nadaje skórze połysk i gładkość.

Olej Lniany - działa przeciwstarzeniowo, łagodzi podrażnienia, wspomaga hamowanie stanów zapalnych i gojenie ran. Poprawia zdolność ziarninowania i szybkiej regeneracji naskórka, działa kojąco, nawilżająco. Może pomóc uspokoić skórę i złagodzić stan zapalny, zmniejszyć obrzęk i zaczerwienienie a także poprawić ogólny stan zdrowia skóry.

Olej Żywokostowy - naturalny olej ziołowy otrzymany z maceracji ziela żywokostu. Zawiera 80% oleju słonecznikowego i 20% czystego ekstraktu. Żywokost zawiera allantoinę, która pobudza regenerację tkanek i działa przeciwzapalnie, zawiera również związki śluzowe i powlekające, które tworzą na uszkodzonych tkankach ochronną barierę zapobiegają zakażeniu.

Olej z Pestek Winogron - oferuje bardzo dobre właściwości zmiękczające, przeciwalergiczne, ochronne, regeneracyjne i przeciwstarzeniowe. Działa lekko ściągająco, co wygładza skórę i nadaje jej sprężystości. Jest pomocny w przypadku blizn, rozstępów, żylaków, pajączków, dla zwiększenia elastyczności skóry, zmarszczek i opuchlizny wokół oczu.

Olej Kokosowy Frakcjonowany - Olej frakcjonowany jest olejem bardziej nasyconym niż zwykły olej kokosowy i z tego powodu ma dużo wyższą trwałość i praktycznie nie ulega psuciu. Olej frakcjonowany ma również dużo silniejsze właściwości przeciwutleniające i dezynfekujące. Daje odpowiedni poślizg, koi i nawilża skórę, jest nietłusty, nie plami, ułatwia wchłanianie przez skórę innych olejów, olejków eterycznych i składników aktywnych.

Witamina E - tokoferole w witaminie E chronią membrany komórkowe przed peroksydacją i atakami wolnych rodników, działają antyoksydacyjnie, ochronnie, przeciwstarzeniowo. Witamina E pomaga wygładzić zmarszczki, sprzyja formowaniu się kolagenu.

Ekstrakt z Rozmarynu - naturalny konserwant. Antyoksydanty rozmarynu chronią poszczególne elementy komórek skóry, w tym białka, dlatego wykorzystujemy je jako środek gojący, zmniejszający obrzęki, odmładzający, poprawiający przepływ krwi w skórze i odprowadzanie toksyn, zmniejszający ból mięśni i stawów.

Naturalne Olejki Eteryczne - prócz funkcji aromaterapeutycznej, wykazują działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze co ma pozytywny wpływ na skórę a także jest dodatkowym zabezpieczeniem kosmetyku.

Masło do ciała LEN I ŻYWOKOST otrzymało Certyfikat Naturalne Polskie 2021, przyznawany najwyższej jakości naturalnym produktom kosmetycznym produkowanym w Polsce.


Zapach: Ziołowo - cytrusowy.

Sposób użycia: Masło jest bardzo wydajne dlatego należy aplikować niewielką ilość produktu i masować ciało okrężnymi ruchami. Najlepiej stosować po kąpieli, na lekko wilgotną skórę, co poprawi wchłanianie kosmetyku. Przechowywać w miejscu zacienionym w temperaturze pokojowej nie przekraczającej 25 C.

Tylko do użytku zewnętrznego.

Opakowanie: Szklany słoiczek.

Data ważności: 02.12.2024


Produkt wytworzony jest z naturalnych składników. Jego zapach, kolor i konsystencja może się nieznacznie różnić w zależności od partii.




SKŁAD

MASŁO SHEA, MASŁO MANGO, MASŁO KAKAOWE, OLEJ LNIANY, MACERAT Z ŻYWOKOSTU W OLEJU SŁONECZNIKOWYM, OLEJ Z PESTEK WINOGRON, OLEJ KOKOSOWY FRAKCJONOWANY, OLEJEK ETERYCZNY Z LAWENDY, WITAMINA E, EKSTRAKT Z ROZMARYNU, OLEJEK ETERYCZNY Z WERBENY EGZOTYCZNEJ (MAY CHANG), OLEJEK ETERYCZNY Z POMARAŃCZY, OLEJEK ETERYCZNY Z DRZEWA RÓŻANEGO, OLEJEK ETERYCZNY Z PACZULI

INCI

BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER, MAGNIFERA INDICA SEED BUTTER, THEOBROMA CACAO SEED BUTTER, LINUM USITATISSIMUM SEED OIL, SYMPHYTUM OFFICINALE LEAF EXTRACT, VITIS VINIFERA SEED OIL, HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL, CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLICERYDE, LAVANDULA HYBRIDA ABRIAL HERB OIL, TOCOPHEROL, ROSMARINUS OFFICINALIS LEAF EXTRACT, LITSEA CUBEBA FRUIT OIL, CITRUS AURANTIUM DULCIS PEEL OIL EXPRESSED, DALBERGIA SISOO WOOD OIL, POGOSTEMON CABLIN LEAF OIL, LINALOOL*, LIMONENE* GERANIOL*, CUMARIN*, CITRAL*, CITRONELLO*

* naturalne składniki olejków eterycznych

Wszystkie oleje i masła użyte w produkcie są najwyższej jakości, nierafinowane i zimnotłoczone.

SKŁADNIKI AKTYWNE

  • Masło Shea - To pozyskiwany na zimno miąższ z orzechów drzewa masłowego rosnącego w Afryce środkowej. Zawiera oprócz tłuszczów, woski, witaminy, allantoinę, związki terpenowe i sterole. Już samo w sobie jest prawie gotowym „kremem pielęgnacyjnym z Natury”. Tworzy na skórze delikatny film ochronny przed słońcem, mrozem, wiatrem. Pielęgnuje, odżywia i nawilża skórę, zawiera witaminy A i E, zapobiega utracie wody i pozostawia na skórze warstwę ochronną. Samo dobro.


  • Masło Mango - Otrzymywane jest z nasion tego przepysznego owocu w procesie tłoczenia na zimno. Jest to naturalny emolient, ponieważ zmiękcza skórę, a szczególnie tę narażoną na różne czynniki atmosferyczne. Stosowany w postaci czystej może być wygładzającym i nawilżającym balsamem dla suchej, spękanej i zniszczonej słońcem skóry.


  • Masło Kakaowe - Jest prawdziwą czekoladową przyjemnością dla skóry. W odróżnieniu od tradycyjnej tabliczki posiada jasnożółty kolor i charakterystyczny kakaowy zapach, który działa odprężająco. Jego właściwości kosmetyczne sprawiają, że jest uniwersalnym surowcem kosmetycznym. Dzięki temu, że wykazuje bardzo wysoką biozgodność ze skórą, można go stosować do pielęgnacji najdelikatniejszej skóry, także dziecięcej. Zawiera dużą ilość polifenoli i antyoksydantów niwelując szkodliwe działanie wolnych rodników. Masło kakaowe chroni skórę przed wpływem szkodliwych czynników zewnętrznych.


  • Olej Lniany - To jadalny olej uzyskiwany z nasion lnu zwyczajnego uprawianego w Polsce. Jego cenne właściwości pielęgnacyjno - regenerująco- zmiękczające skórę są wykorzystywane w kosmetykach dla alergików i niemowląt. Zawiera witaminy: E, F oraz sterole. Polecany do skóry suchej, przynosi ukojenie, nawilża i wygładza, pomaga utrzymać równowagę wodno-tłuszczową skóry.


  • Macerat z Żywokostu - W Polsce żywokost rośnie wszędzie, szczególnie na wilgotnych terenach takich jak podmokłe łąki, brzegi wód, czy rowy. Historia stosowania żywokostu lekarskiego sięga tysięcy lat wstecz. Opisywał go już Dioskurides około 60 r. n.e. jako lek na „przepukliny i krwioplucie” oraz do stosowania zewnętrznie jako środek, który przyspiesza gojenie się ran i powoduje łagodzenie stanów zapalnych. Lista wskazań do stosowania żywokostu do XVII wieku uległa poszerzeniu. Wykorzystywany był jako lek na schorzenia układu oddechowego, układu pokarmowego oraz w złamaniach kości, stłuczeniach, nadmiernych krwawieniach menstruacyjnych, zakrzepach i hemoroidach. Do końca XX wieku stosowany był doustnie w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz na stany zapalne dróg oddechowych. Do tej pory zielarze stosują go ze względu na jego właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne w złamaniach i pęknięciach kości, stłuczeniach (gdy uraz powoduje zsinienie i obrzęk) oraz jako środek poprawiający regenerację tkanek po operacjach. Właściwości lecznicze korzenia wynikają najprawdopodobniej z obecności w nim przede wszystkim alantoiny, kwasu rozmarynowego, glikopeptydu, śluzów i związków garbnikowych.


  • Olej z Pestek Winogron - Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe – palmitynowy, oleinowy, linolowy, które nawilżają, chronią i wzmacniają skórę. Ponadto witaminy A, E, K i D, które bardzo dobrze rozpuszczają się w tłuszczach. W szczególności witaminy A i E, należące do „witamin młodości”, mają dobroczynny wpływ na skórę – spowalniają procesy starzenia, nawilżają i chronią przed czynnikami zewnętrznymi.


  • Olejek Eteryczny z Lawendy - Otrzymywany jest przez destylację z parą wodną kwitnącego ziela lawendy odmiany officinalis (znane są jeszcze 2 odmiany dające inne olejki: spikowy i lawandynowy). Największe uprawy lawendy odbywają się we Francji i Bułgarii, ale lawendę uprawia się również na Półwyspie Bałkańskim, Mołdawii i Gruzji. Olejek ma świeży, kwiatowo-ziołowy zapach z delikatną nutą owocowo-drzewną. To jeden z najbardziej popularnych składników kompozycji zapachowych. Ma właściwości odświeżające powietrze i odstraszające mole. Działanie terapeutyczne olejku lawendowego opisał i doświadczył twórca pojęcia aromaterapii - francuski chemik Maurice Rene Gatefosse, który przez przypadek odkrył skuteczność gojenia na własnej, poparzonej w trakcie pracy laboratoryjnej skórze. Dodatkowy atut tego olejku to działanie uspokajające. Jest pomocny przy depresji, lękach i bezsenności. Stosowany jest także i polecany przy trądziku, oparzeniach, bliznach i rozstępach.


  • Witamina E - To jedna z tak zwanych "witamin młodości". Jest obecna w tokoferolach mających właściwości przeciwutleniaczydzięki specyficznej budowie, która pozwala im działać ochronnie na komórki organizmu. Witamina E zastosowana w formie kosmetyków wpływa na hamowanie powstawaniastanów zapalnych, działa przeciwobrzękowo, kojąco i nawilżająco. Dobrze przenika przez naskórek i wbudowuje się w przestrzeniach międzykomórkowych zapewniając im dodatkowe odżywienie, co widać poprzez poprawę elastyczności skóry.


  • Ekstrakt z Rozmarynu - Składnik wykazuje działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Pobudza wzrost włosów i ujędrnia skórę. Stosowany w maseczkach, tonikach, szamponach, kremach, balsamach i olejowych mieszankach do włosów, twarzy i ciała, na okolice oczu, a także w pastach do zębów. Pobudza krążenie, łagodzi objawy alergii, obrzęki oraz wzmacnia skórę przed promieniowaniem UV. Jest silnym antyutleniaczem, zapobiega starzeniu skóry, przyspiesza procesy regeneracyjne, gojenie, likwiduje łupież, zmniejsza łojotok, a także oczyszcza i daje uczucie świeżości. Wskazany do stosowania u osób z tłustą skórą. Nadaje także zapach kosmetykom.


  • Olejek Eteryczny z Werbeny Egzotycznej (May Chang) - Czysty olejek eteryczny z werbeny egzotycznej ma drogocenne właściwości, które są cenione w aromaterapii, kosmetyce oraz medycynie naturalnej. Charakteryzuje się niezwykle orzeźwiającą, cytrusową nutą. Jest niezwykle silnym afrodyzjakiem, bardzo często używanym jako składnik perfum. W kosmetyce olejek werbenowy ma właściwości oczyszczające i tonizujące, dlatego chętnie wykorzystuje się go w pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej. Posiada działanie odświeżające, przeciwzapalne, przeciwdepresyjne, antybakteryjne. Dodatkowo zmniejsza widoczność cellulitu.


  • Olejek Eteryczny z Pomarańczy - Pomarańczowy olejek ma silne właściwości pielęgnacyjne, dzięki czemu może być bez przeszkód stosowany na skórę. Specyfik ten znajduje zastosowanie przede wszystkim w pielęgnacji cery problematycznej i trądzikowej, a także dojrzałej. Związki zawarte w olejku pomarańczowym wykazują działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i tonizujące, co pozwala złagodzić stany zapalne. Olejek pomarańczowy często występuje w kremach przeznaczonych do cery trądzikowej i dojrzałej.


  • Olejek Eteryczny z Drzewa Różanego - Olejek eteryczny z drzewa różanego, znany ze swoich silnych właściwości regenerujących, jest stosowany jako aktywny składnik przeciwstarzeniowy. Tonik, olejek eteryczny z drzewa różanego jest doskonałym składnikiem rewitalizującym. Olejek eteryczny z drzewa różanego jest również znany ze swoich właściwości oczyszczających. Olej różany jest niezwykle wszechstronnym i korzystnym olejem, który może być stosowany do poprawy zdrowia skóry. Jest bogaty w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które pomagają odżywiać skórę i chronić ją przed szkodami środowiskowymi. Olej różany ma właściwości przeciwzapalne, które mogą zmniejszyć zaczerwienienie, podrażnienie i stan zapalny. Pomaga również zablokować wilgoć, dzięki czemu jest doskonałym wyborem dla osób o suchej lub wrażliwej skórze. Oprócz korzyści związanych z nawilżaniem, olejek różany może pomóc zminimalizować widoczność zmarszczek i plam starczych. Ponadto, pomaga on ukoić i uspokoić skórę, zapewniając jednocześnie ochronę antyoksydacyjną przed wolnymi rodnikami. Dzięki wielu zaletom olejek różany może pomóc w poprawie ogólnego stanu zdrowia skóry, jeśli jest stosowany regularnie.


  • Olejek Eteryczny z Paczuli - Uznaje się go za jeden z najdroższych olejków eterycznych, jakie możemy spotkać na całym świecie. Olejek Patchouli ma nie tylko zmysłowe właściwości, ma również ogromy wpływ na zdrowie i skórę. Używając na co dzień olejku z paczuli skóra poczuje się lepiej, stanie się gładka i promienna. Wystarczy dodać 1-2 krople do kremu lub oleju bazowego (np. oleju sezamowego) i wmasować w skórę. Paczuli zmniejsza widoczność zmarszczek i przebarwień, łagodzi stany zapalne i redukuje pojawianie się wyprysków. Rozcieńczony w olejku nośnikowym można stosować miejscowo na siniaki, blizny, skaleczenia i niewielkie rany. Olejek Paczulowy nawilża suchą i spierzchniętą skórę oraz stymuluje namnażanie się nowych komórek. Warto wypróbować go w walce z cellulitem – rozbija zgromadzone pod skórą toksyny oraz zapobiega zatrzymywaniu się wody.

SKŁADNIKI POMOCNICZE

  • Olej Kokosowy Frakcjonowany - Caprylic/Capric Triglyceride pozyskuje się z oleju kokosowego. Jego tłusta formuła dobrze natłuszcza skórę, sprawiając, że ta staje się miękka i zregenerowana. Ze względu na brak alergiczności substancja jest stosowana w wielu produktach kosmetycznych, takich jak kremy, szampony do włosów czy kosmetyki dla dzieci. Substancja ta jest tłustym emolientem, co oznacza, że po nałożeniu na skórę lub włosy tworzy cienką warstwę okluzyjną, która ma za zadanie chronić skórę przed nadmierną utratą wilgoci. Ograniczając utratę wody z naskórka, pośrednio działa też nawilżająco.
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia