• MASECZKA OCZYSZCZAJĄCO - WYGŁADZAJĄCA ŻÓŁTA

Pojemność: 60 ml

CERA NORMALNA I MIESZANA

Wegańskie Tak
35.00
szt. Do przechowalni
Opinie
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 12
INPOST PACZKOMATY 12
INPOST KURIER PRZEDPŁATA 14
INPOST KURIER ZA POBRANIEM 22
Dostępność mała ilość

🖐️HAND MADE🖐️

Zostaw telefon

Maseczka oczyszczająco - wygładzająca Żółta

Maseczka enzymatyczna do cery normalnej i mieszanej, delikatnie usuwa martwy naskórek i dokładnie oczyszcza. Idealna również jako pasta myjąca do codziennego oczyszczania twarzy.

Maseczka na bazie pielęgnującego mydła potasowego morelowego z glinką żółtą, olejem z krokosza barwierskiego, ekstraktem z granatu, wąkroty azjatyckiej oraz wyciągiem z ogórka i arbuza.

Dlaczego na bazie mydła?

Mydło potasowe posiada właściwości keratolityczne, czyli złuszcza bez użycia drobinek, dzięki czemu nie naruszamy delikatnej skóry twarzy.

Maseczka w sposób delikatny, a jednocześnie bardzo skuteczny oczyszcza i usuwa martwy naskórek pozostawiając skórę wygładzoną i miłą w dotyku.

Właściwości maseczki:

♥ oczyszcza

♥ wygładza

♥ złuszcza martwy naskórek bez użycia drobinek

♥ usuwa toksyny i zanieczyszczenia

 zmniejsza pory

♥ odświeża

♥ reguluje wydzielanie sebum

♥ działa przeciwutleniająco, przeciwzapalnie i wzmacniająco

Co zawiera maseczka: 

Glinkę żółtą, która dokładnie oczyszcza skórę, usuwa toksyny i zanieczyszczenia oraz zmniejsza widoczność porów. Jest glinką uniwersalną polecaną do każdego typu cery.

Olej z krokosza barwierskiego bardzo dobrze nawilża skórę będąc jednocześnie olejem lekkim, nie powodującym zapychania. Olej w maseczce ma za zadanie załagodzić proces złuszczania i odżywić skórę. Niesamowite właściwości tego oleju to zasługa znajdujących się w nim, fantastycznych składników aktywnych. Znajdziecie w nim między innymi antyoksydanty, czyli witaminę A i witaminę E. Olej działa nawilżająco, odżywczo i opóźnia procesy starzenia się, a także pomaga złagodzić podrażnienia skóry. Działanie przeciwzapalne oleju sprawdza się także w przypadku cery z niedoskonałościami.

Ekstrakt z granatu wykazuje właściwości przeciwutleniające, wzmacnia ściany komórek, chroni przed wolnymi rodnikami, działa przeciwzapalnie, przeciwobrzękowo, zwiększa sprężystość skóry oraz odświeża jej koloryt.

Ekstrakt z wąkroty azjatyckiej, substancje aktywne w niej zawarte pełnią funkcje regulujące i aktywujące, oddziałując na kolagen zawarty w skórze oraz jego odbudowę i zwiększoną produkcję. Ekstrakt poprawia strukturę i sprężystość skóry, działa przeciwzapalnie, gojąco oraz odżywczo.

Wyciąg z ogórka działa nawilżająco, odświeżająco i łagodząco. Wykazuje właściwości przeciwutleniające oraz opóźnia zmiany degradacyjne skóry związane z jej starzeniem.

Wyciąg z arbuzama działanie przeciwutleniające, zmiękczające, przyczynia się do utrzymania prawidłowego nawilżenia oraz zapobiega utracie wody. Pomaga przywrócić naturalną równowagę skóry, a także ma działanie odświeżające i rewitalizujące.

Po co używać takiej maseczki?

Zacznijmy może od tego, że dokładne ale delikatne oczyszczanie jest pierwszym i podstawowym
etapem każdej pielęgnacji.

Na nic nie przydadzą się drogie kremy z idealnymi składami, jeśli nasza skóra nie będzie oczyszczona, a wszystko co na nią nałożymy będzie zostawało tylko na jej wierzchniej warstwie.

Maseczka została stworzona po to, aby zapewnić dokładne oczyszczenie i „otworzyć drogę” do naszej skóry kolejnym kosmetykom w dalszych etapach pielęgnacji.

Po użyciu maseczki kremy/sera/esencje szybciej się wchłaniają, ale nie dlatego że skóra została wysuszona, ale dlatego, że pozbyliśmy się warstwy blokującej dostęp do naszej skóry (martwego naskórka), a dzięki temu kosmetyki pielęgnacyjne i kremy lepiej się wchłaniają, przenikając w głąb skóry czyli mówiąc wprost lepiej działają i pokazują swoje prawdziwe działanie.

Ponadto na oczyszczonej bez zbędnych skórek skórze lepiej utrzymuje się makijaż.

Czym różni się ta maseczka od maseczek/peelingów które już są na rynku?

Pomimo tego, że maseczka jest glinkowa, nie zasycha na twarzy, więc nie trzeba pilnować aby nie dopuścić do skorupy, gdyż jak wiemy zaschnięta glinka na twarzy może nam przynieść więcej szkody niż pożytku.

Maseczka nie zawiera standardowych kwasów, ani enzymów tak jak jest to zazwyczaj w tego rodzaju produktach, a bazą złuszczającą jest zmydlony olej z pestek moreli z dodatkami odżywiającymi skórę. 

I to właśnie wyróżnia ją na tle innych produktów złuszczających i oczyszczających.

Maseczkę można również używać jak pastę myjącą – w dłoniach rozrabiamy z wodą niewielką ilość maseczki i myjemy nią twarz (bez zostawiania na kilka minut), spłukujemy uważając oczywiście na oczy - w taki sposób maseczkę można używać co 2-3dni. Efekt wygładzenia nie będzie wtedy tak mocno widoczny jak podczas maseczkowania ale skóra będzie oczyszczona i gładka.


Zapach: Naturalny, maska pachnie tylko tym z czego została zrobiona, jest praktycznie bezzapachowa.

Sposób użycia: Na umytą, suchą skórę twarzy nanieść równomierną ilość maseczki. Maseczki nakładamy tyle, aby skóra nam nie prześwitywała, ale cała była pokryta glinkowatą mazią. Zostawiamy na ok. 3 - 8 minut i zmywamy ciepłą wodą. Nałożonej maseczki nie musimy spryskiwać hydrolatem.

Uwaga! Podczas zmywania szczególnie uważać na okolice oczu, maseczka mocno szczypie w oczy!

Stosować w zależności od potrzeb 1-2 razy w tygodniu.

Maseczka powinna wystarczyć na min. ok 6-8 użyć.

Opakowanie: Szklany słoiczek.

Data ważności: 27.05.2024


Produkt wykonany ręcznie. Powstaje w niewielkich partiach, każda z nich może nieznacznie różnić się wyglądem.

SKŁAD

ZMYDLONY OLEJ MORELOWY, OLEJ Z KROKOSZA BARWIERSKIEGO, GLINKA ŻÓŁTA, WODA, GLICERYNA ROŚLINNA, EKSTRAKT Z WĄKROTY AZJATYCKIEJ, EKSTRAKT Z GRANATU, EKSTRAKT Z ARBUZA, EKSTRAKT Z OGÓRKA, NATURALNY EKOKONSERWANT

INCI

POTASSIUM APRICOT KERNELATE, CARTHAMUS TINCTORIUS SEED OIL, ILLITE, AQUA, GLYCERIN, CENTELLA ASIATICA EXTRACT, PUNICA GRANATUM FRUIT EXTRACT, CITRULLUS LANATUS FRUIT EXTRACT, CYCUMIS SATIVUS FRUIT EXTRACT, POTASSIUM SORBATE, SODIUM BENZOATE

Wszystkie oleje i masła użyte w produkcie są najwyższej jakości, nierafinowane i zimnotłoczone.

SKŁADNIKI AKTYWNE

  • Olej Morelowy - Ten delikatny i uniwersalny olej zawiera fosfolipidy i fitosterol oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają szczególnie korzystne działanie na skórę, dobrą wchłanialność i działanie przeciwalergiczne. Delikatne właściwości oleju z pestek moreli są znane od dawna i szeroko wykorzystywane do pielęgnacji skóry dzieci. Nawilża i regeneruje skórę, a także poprawia jej napięcie. Przeciwdziała procesom starzenia, łagodzi stany zapalne, poprawia kondycję włosów, a także regeneruje delikatną skórę warg.

 

  • Olej z Krokosza Barwierskiego - Krokosz barwierski to roślina, która przywędrowała do nas z Bliskiego Wschodu, tj. z obszarów Azji Środkowej i Wschodniej. Obecnie jest szeroko uprawiany na całym świecie, szczególnie w klimacie umiarkowanym i subtropikalnym. Olej krokoszowy to substancja bezbarwna, która nie ma zapachu. Jest absolutnie bezwonny. Niesamowite właściwości tego oleju to zasługa znajdujących się w nim, fantastycznych składników aktywnych. Znajdziecie w nim między innymi antyoksydanty, czyli witaminę A i witaminę E. Olej krokoszowy to także źródło kwasu oleinowego i kwasu linolowego. Znajdziecie w nim także tokoferole (czyli silne przeciwutleniacze), fitosterole i karotenoidy. Choć jest to olej spożywczy, kuchnia nie jest jedynym miejscem, w którym się sprawdzi. Można go z powodzeniem stosować jako naturalny i skuteczny kosmetyk zarówno do skóry, jak i włosów. Wysoka zawartość witaminy E sprawia, że olej działa nawilżająco, odżywczo i opóźnia procesy starzenia się, a także pomaga złagodzić podrażnienia skóry. Działanie przeciwzapalne oleju sprawdza się także w przypadku cery z niedoskonałościami. Doskonale nadaje się do masażu całego ciała – zmiękcza i uelastycznia skórę, a także do odżywiania włosów metodą olejowania. Dzięki niemu włosy stają się lśniące, sprężyste i przyjemne w dotyku.

 

  • Glinka Żółta - Glinka żółta to w 100% naturalny produkt mineralny w postaci drobnoziarnistego proszku. Pochodzi z Francji i jest pozyskiwana ze skał krzemionkowo-glinowych. Po wydobyciu jest suszona na słońcu. Glinka żółta zawiera cenne mikroelementy i sole mineralne (między innymi wysokie stężenie żelaza, co czyni z niej znakomity składnik preparatów regenerujących. Naturalna glinka żółta delikatnie oczyszcza skórę, działa detoksykująco i matująco. Zmniejsza nadmierną produkcję łoju i odtłuszcza skórę. Szczególnie polecana do pielęgnacji skóry tłustej, mieszanej i trądzikowej. Glinka żółta wykazuje działanie łagodzące oraz przeciwzapalnie, dzięki czemu może być stosowana przy każdym rodzaju cery, w tym wrażliwej. Francuska glinka żółta Illite zwiększa elastyczność i jędrność skóry, zmniejszając oznaki starzenia się. Rozświetla skórę i poprawia jej koloryt, nadając jej zdrowego wyglądu. Sprawdza się do skóry dojrzałej i potrzebującej regeneracji.

 

  • Ekstrakt z Wąkroty Azjatyckiej - Wąkrota azjatycka jest szeroko wykorzystywana w Azji i to tam właśnie zapoczątkował się trend na tę wdzięczną substancję w kosmetykach. Na Zachodzie wąkrota azjatycka, czyli trawa tygrysia jest stosunkowo nowym składnikiem, jednak w Azji znana i stosowana jest od tysięcy lat. Z tego też powodu jest bardzo dobrze przebadana, mimo że może wydawać się, że to nowość na rynku, a sama nazwa brzmi dość egzotycznie. Ziele wąkroty azjatyckiej działa przede wszystkim regenerująco i ułatwia gojenie skóry, dlatego znajdziecie ją w produktach przeznaczonych do cery podrażnionej i uszkodzonej. Wąkrota azjatycka wpływa na proces zabliźniania, czyli gojenia ran przez stymulowanie syntezy kolagenu i innych składników produkowanych przez komórki skóry. Działa także przeciwzapalnie, antybakteryjnie i łagodząco, więc posiadaczki skóry trądzikowej będą również zadowolone z produktów z dużą zawartością ekstraktu z wąkroty azjatyckiej. Znajduje swoje zastosowanie nie tylko w kosmetykach do twarzy, ale także do ciała, wspomagając redukcję cellulitu i  zapobiegając rozstępom. Glikozydy i kwasy są najbardziej aktywnymi składnikami w wąkrocie azjatyckiej i determinują jej właściwości regenerujące, przeciwzapalne i stymulujące wytwarzanie kolagenu. Witamina C oraz polifenole odpowiadają natomiast za działanie antyoksydacyjne i zwalczają negatywny wpływ wolnych rodników. 

 

  • Ekstrakt z Granatu - Granat właściwy/granatowiec jest rośliną należącą do rodziny krwawnicowatych. Naturalne środowisko jego występowania to część obszarów Azji Zachodniej, Kaukaz oraz Półwysep Indyjski. Ekstrakt z granatu jest prawdziwą skarbnicą korzystnych dla nas substancji. W jego składzie znajdziemy m.in.: garbniki, kwasy galusowy i elagowy, saponiny, witaminy C oraz E, pektyny, kwas ursolowy, kwasy owocowe i alkaloidy. To bogactwo składników czyni ekstrakt z granatu surowcem o wszechstronnym potencjale kosmetycznym. Zawarte w ekstrakcie z granatu taniny, a także kwasy galusowy oraz elagowy przyczyniają się do normalizowania wydzielania sebum. Co więcej, wykazują działanie ściągające oraz zmniejszające widoczność ujść gruczołów łojowych. Wspomniane właściwości sprawiają, iż poleca się go jako składnik kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji cery tłustej oraz trądzikowej. Cynk i witaminy, które w nim znajdziemy, zmniejszają stany zapalne. Przyczyniają się także do redukcji rumienia. Ze względu na przywołane cechy poleca się go w pielęgnacji skóry wrażliwej i podrażnionej. Najważniejszymi polifenolami, które znajdują się w granacie, są punikalaginy, które wykazują silne działanie antyoksydacyjne, poprawiają struktury skóry i chronią przed przedwczesnym starzeniem się. Ekstrakt z granatu pobudza oraz stymuluje syntezę kolagenu, a także zwiększa gęstości skóry i wygładza zmarszczki, dlatego sprawdzi się świetnie w recepturach kosmetycznych dedykowanych pielęgnacji przeciwzmarszczkowej. Przyczynia się również do zmniejszania obrzęków, dzięki czemu nadaje się jako składnik kremów pod oczy. Ekstrakt z granatu posiada właściwości antybakteryjne oraz przeciwtrądzikowe, dzięki czemu przyspiesza gojenie się stanów zapalnych.

  • Ekstrakt z Arbuza - Arbuz zwyczajny jest rośliną pochodzącą z obszaru Afryki Południowej. Obecnie hodowla arbuza jest popularna również w krajach basenu Morza Śródziemnego, takich jak Hiszpania, Włochy, Chorwacja, Francja czy Grecja. Stamtąd arbuz eksportowany jest do wielu krajów, w tym również Polski. Nietrudno się domyślić, że głównym składnikiem owoców arbuza jest woda. Stanowi ona aż 92% soku. Zawiera on bardzo dużo substancji o właściwościach odżywczych, antyoksydacyjnych i przeciwzmarszczkowych. Pobudza naturalne mechanizmy chroniące przed wolnymi rodnikami, odpowiadającymi za starzenie się skóry. W soku z arbuza odnajdziemy między innymi: kwas foliowy, witaminy B12, B6 oraz C, magnez czy beta-karoten. Bardzo istotna jest również zawartość silnych przeciwutleniaczy, którymi są likopen i glutation. Dzięki ich obecności ekstrakt z arbuza zapobiega fragmentacji DNA keratynocytów i fibroblastów w skórze, chroni komórki przed szkodliwym działaniem promieniowania ultrafioletowego i zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia silnego zaczerwienienia skóry po opalaniu.

     

  • Ekstrakt z Ogórka - Ekstrakt z ogórka cechuje się świeżym, kojącym zapachem oraz odżywczym, nawadniającym i łagodzącym działaniem. Ogórek charakteryzuje się pH zbliżonym do ludzkiej skóry, dlatego często wykorzystywany jest jako składnik toników i hydrolatów. Jest bogaty w witaminy, w tym C i B oraz minerały. Posiada silnie właściwości rewitalizujące i regenerujące. Ponadto ekstrakt z ogórka delikatnie złuszcza, ujednolica koloryt skóry oraz pomaga zniwelować widoczność przebarwień. Sprawdzi się w pielęgnacji każdego typu cery, nadając skórze nawilżenie i miękkość.

SKŁADNIKI POMOCNICZE

  • Gliceryna Roślinna - Gliceryna wykazuje się działaniem nawilżającym, zabezpiecza naszą skórę przed nadmiernym odparowywaniem z niej wody, zmiękcza naskórek i sprawia, że zmarszczki są zdecydowanie mniej widoczne. Działa okluzyjnie, ujędrniająco, regenerująco, natłuszczająco. Stosując ją na włosy możemy spodziewać się, że będą one błyszczące, wygładzone, odżywione, a końce przestaną się łamać. Ułatwia transport innych substancji w głąb skóry.

 

  • Sorbinian Potasu - to substancja używana przede wszystkim do konserwowania żywności i kosmetyków, ponieważ ogranicza rozwój bakterii, drożdży i pleśni. Uznawana jest za jeden z najbezpieczniejszych konserwantów, które są odpowiednie dla zdrowia ludzkiego. Warto dodać, że w kosmetykach wykorzystuje się substancję stworzoną syntetycznie, chociaż występuje także naturalnie w przyrodzie w owocach jarzębiny. Sorbinian potasu jest dopuszczalnym składnikiem również kosmetyków naturalnych i ekologicznych, odpowiednim dla wegan i wegetarian. Stanowi popularny konserwant, podobnie jak benzoesan sodu. Warto wiedzieć o tym, że zdecydowana większość kosmetyków, również tych naturalnych, zwłaszcza z tzw. ,,płaszczem wodnym", musi zawierać konserwant chroniący przed rozwojem bakterii, pleśni i grzybów, a także umożliwiający przedłużenie trwałości danego produktu, a tym samym jego długotrwałe stosowanie.

 

  • Benzoesan Sodu - jest solą sodową kwasu benzoesowego. Występuje naturalnie w przyrodzie (w postaci anionu benzoesanowego), np. w jagodach, żurawinie, borówkach, śliwkach, cynamonie czy grzybach. I choć z racji nadużywania w przemyśle spożywczym zyskał sobie złą sławę, to jednak należy uznać go za konserwant bezpieczny dla zdrowia - znacznie bezpieczniejszy niż jego alternatywy.

 

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia