• DEZODORANT W KREMIE RZEŚKI GREJPFRUT

Pojemność: 60 ml

ODŚWIEŻENIE I PIELĘGNACJA

Wegańskie Tak
35.00
szt. Do przechowalni
Opinie
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 12
INPOST PACZKOMATY 12
INPOST KURIER PRZEDPŁATA 14
INPOST KURIER ZA POBRANIEM 22
Dostępność mała ilość

🖐️HAND MADE🖐️

Zostaw telefon

RZEŚKI GREJPFRUT uniwersalny dezodorant w kremie bez sody

To jest ten dezodorant w kremie, na który czekaliśmy. Z łatwością się rozprowadza, pielęgnując delikatną skórę pod pachami i niwelując zapachy, które zawsze chcieliśmy zniwelować. Teraz wszyscy czują, jak świetnie i świeżo się czujesz!

Swoją skuteczność zawdzięcza kilku składnikom aktywnym. Głównymi bohaterami są wodorotlenek magnezu i sól cynku, które absorbują nieprzyjemny zapach. Ich działanie wspomagają olejki eteryczne: z mandarynki, białego grejpfruta, cytryny i mięty. 🍊🍋🌿

Skuteczny dezodorant w kremie powinien pochłaniać też wilgoć - w tym celu dodano do niego ziemię okrzemkową, skrobię z tapioki i glinkę.

Za działanie odżywcze i ochronne odpowiadają nierafinowane masła shea i kakaowe, lecytyna oraz gliceryna.

Ważne: staraj się nie aplikować ani tego, ani w sumie żadnego kosmetyku zaraz po depilacji. By uniknąć podrażnienia - lepiej odczekać kilkanaście godzin. 


Zapach: Orzeźwiający grejpfrut.

Sposób użycia: Rozprowadź na skórze pod pachami niewielką ilość produktu. Pozostaw do wchłonięcia.
Dezodorantu w kremie, tak jak żadnego innego kosmetyku - nie stosuj na podrażnioną skórę (na przykład po depilacji).

Opakowanie: Szklany słoiczek.

Data ważności: 12.2024


Produkt wykonany ręcznie. Powstaje w niewielkich partiach, każda z nich może nieznacznie różnić się wyglądem.

 

SKŁAD

MASŁO SHEA, SKROBIA ZIEMNIACZANA, WODOROTLENEK MAGNEZU, OLEJ KOKOSOWY, SKROBIA Z TAPIOKI, ALKOHOL CETYLOWY, MASŁO KAKAOWE, WOSK SOJOWY, GLINKA BIAŁA, OLEJEK ETERYCZNY Z MANDARYNKI, ZIEMIA OKRZEMKOWA, RYCYNOOLEINIAN CYNKU, KRZEMIONKA, GLICERYNA ROŚLINNA, LECYTYNA, OLEJEK ETERYCZNY Z GREJPFRUTA BIAŁEGO, OLEJEK ETERYCZNY Z CYTRYNY, OLEJEK ETERYCZNY Z GERANIUM EGIPSKIEGO, OLEJEK ETERYCZNY Z MIĘTY PIEPRZOWEJ

INCI

BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER, POTATO STARCH, MAGNESIUM OXIDE, COCOS NUCIFERA OIL, TAPIOCA STARCH, CETYL ALCOHOL, THEOBROMA CACAO SEED BUTTER, HYDROGENATED SOYBEAN OIL, KAOLIN, CITRUS NOBILIS PEEL OIL EXPRESSED*, DIATOMACEOUS EARTH, ZINC RICINOLEATE, SILICA, GLYCERIN, LECITHIN, CITRUS PARADISI SEED OIL, CITRUS LIMON PEEL OIL, PELARGONIUM GRAVEOLENS FLOWER OIL, MENTHA PIPERITA OIL, LIMONENE*, CITRONELLOL*, CITRAL*, LINALOOL*, GERANIOL*

* naturalne składniki olejków eterycznych

SKŁADNIKI AKTYWNE

  • Masło Shea - To pozyskiwany na zimno miąższ z orzechów drzewa masłowego rosnącego w Afryce środkowej. Zawiera oprócz tłuszczów, woski, witaminy, allantoinę, związki terpenowe i sterole. Już samo w sobie jest prawie gotowym „kremem pielęgnacyjnym z Natury”. Tworzy na skórze delikatny film ochronny przed słońcem, mrozem, wiatrem. Pielęgnuje, odżywia i nawilża skórę, zawiera witaminy A i E, zapobiega utracie wody i pozostawia na skórze warstwę ochronną. Samo dobro.

  • Olej Kokosowy - To jeden z najbardziej odpornych na utlenianie tłuszczów roślinnych, często jest polecany zarówno do spożycia, jak i do pielęgnacji skóry i włosów. Poprawia kondycję skóry poprzez ograniczenie ubytku wody, zmiękcza ją i nawilża, a włosy szczególnie chroni przed utratą protein. Polecany do pielęgnacji skóry suchej, łuszczącej się, dojrzałej i trądzikowej. Magia nawilżania, właściwości przeciwbakteryjne i nieoceniona pomoc w walce z przebarwieniami.

  • Masło Kakaowe - Jest prawdziwą czekoladową przyjemnością dla skóry. W odróżnieniu od tradycyjnej tabliczki posiada jasnożółty kolor i charakterystyczny kakaowy zapach, który działa odprężająco. Jego właściwości kosmetyczne sprawiają, że jest uniwersalnym surowcem kosmetycznym. Dzięki temu, że wykazuje bardzo wysoką biozgodność ze skórą, można go stosować do pielęgnacji najdelikatniejszej skóry, także dziecięcej. Zawiera dużą ilość polifenoli i antyoksydantów niwelując szkodliwe działanie wolnych rodników. Masło kakaowe chroni skórę przed wpływem szkodliwych czynników zewnętrznych.

  • Glinka Biała - Jako jedna z łagodniejszych glinek polecana jest szczególnie do cery suchej i wrażliwej. Działa łagodząco, wygładzająco i delikatnie oczyszczająco, nie wysuszając skóry. Poprawia mikrokrążenie, dzięki czemu cera jest odżywiona i odzyskuje właściwy koloryt. Nadaje skórze wyjątkową gładkość i miękkość.

  • Olejek Eteryczny z Mandarynki - Z powodu swego łagodnego działania olejek mandarynkowy we Francji jest uważany za "olejek dziecięcy". Co więcej, jest uznawany za najbezpieczniejszy olejek eteryczny dla matki i dziecka. Można stosować olejek mandarynkowy w ciąży. Ponadto, olejek eteryczny mandarynkowy świetnie sprawdza się jako środek do pielęgnacji cery trądzikowej oraz łagodzenia objawów u osób cierpiących na łojotok, łuszczycę i egzemę. Delikatnie oczyszcza i zmniejsza stan zapalny, zapobiegając rozprzestrzenianiu się pryszczy i powstawaniu blizn. Ze względu na właściwości ściągające, olejek mandarynkowy można stosować do walki z rozstępami i bliznami. Jednakże, jak wszystkie olejki cytrusowe, stosowany na skórę może powodować fotouczulanie. Oznacza to, że po aplikacji olejku nie należy wystawiać skóry na bezpośrednie działanie słońca, gdyż może prowadzić to do nadwrażliwości na promienie UV.

  • Gliceryna Roślinna - Gliceryna wykazuje się działaniem nawilżającym, zabezpiecza naszą skórę przed nadmiernym odparowywaniem z niej wody, zmiękcza naskórek i sprawia, że zmarszczki są zdecydowanie mniej widoczne. Działa okluzyjnie, ujędrniająco, regenerująco, natłuszczająco. Stosując ją na włosy możemy spodziewać się, że będą one błyszczące, wygładzone, odżywione, a końce przestaną się łamać. Ułatwia transport innych substancji w głąb skóry.

  • Olejek Eteryczny z Białego Grejpfruta - Wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwłojotokowe, dlatego poleca się stosowanie go osobom o problematycznej cerze i przetłuszczających się włosach. W tym cytrusowym olejku eterycznym znajdziemy bogactwo witamin i substancji mineralnych, które działają na skórę energetyzująco, rozświetlająco i oczyszczająco. Wysoka zawartość witaminy C odpowiada za działanie antyoksydacyjne olejku grejpfrutowego i pozwala walczyć z przebarwieniami skóry, ale ma też działanie ogólnoustrojowe.

  • Olejek Eteryczny z Cytryny - Uzyskiwany jest z wyciskania skórki owoców cytryny. Większość produkcji tego olejku pochodzi z Ameryki Południowej, głównie z Argentyny. Pachnie lekkim, ciepłym świeżym zapachem. Składnik owocowych kompozycji zarówno damskich, jak i męskich perfum. Działa przeciw przebarwieniom i opryszczce. Polecany do poprawy nastroju i orzeźwienia.

  • Olejek Eteryczny z Geranium Egipskiego - Posiada właściwości antyseptyczne, grzybobójcze, uspakajające i antydepresyjne. Posiada charakterystyczny zapach, orzeźwiający. Może być stosowany w domowych dezodorantach, ponieważ wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i maskuje zapach potu. Wykazuje działanie przeciwłupieżowe i sebostatyczne, dlatego może być stosowany w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji przetłuszczającej się skóry głowy. Olejek geraniowy jest także chętnie stosowany w pielęgnacji skóry dojrzałej, ponieważ wykazuje działanie ściągające i przeciwzmarszczkowe. Ujędrnia i uelastycznia skórę twarzy i ciała, dlatego może być również wykorzystywany do usuwania blizn, rozstępów i cellulitu.

  • Olejek Eteryczny z Mięty Pieprzowej - Olejek miętowy daje uczucie orzeźwienia i odświeżenia, wykorzystywany jest w kosmetykach o działaniu oczyszczającym oraz łagodzącym. Olejek z mięty pieprzowej używa się w preparatach przeznaczonych do pielęgnacji cery problematycznej, tj. tłustej i trądzikowej. Olejek z mięty pieprzowej doskonale nadaje się do pielęgnacji włosów przetłuszczających się i osłabionych. Kosmetyki z dodatkiem olejku nadają włosom objętości.

SKŁADNIKI POMOCNICZE

  • Skrobia Ziemniaczana - Posiada silne właściwości wchłaniania wody, dzięki czemu prócz zagęszczania konsystencji produktu, ułatwia również jego rozprowadzanie. Działa matująco, koi podrażnienia skóry, wspomaga leczenie skóry atopowej, egzemy oraz niweluje świąd.

  • Wodorotlenek Magnezu - Jest to związek o właściwościach bakteriobójczych, antyseptycznych i odświeżających. Dzięki temu posiada zdolności do niwelowania przykrego zapachu potu i idealnie nadaje się do dezodorantów. Posiada również właściwości przeciwświądowe i łagodzące. 

  • Skrobia z Tapioki - Tapioka powstaje z egzotycznej rośliny o nazwie maniok. Jej właściwości od dawna są cenione przez mieszkańców Ameryki Południowej, teraz coraz większą popularnością cieszy się również w Polsce. Tapioka zawiera wiele cennych witamin i minerałów, dzięki którym wykazuje szereg właściwości zdrowotnych. W tapioce znajdują się między innymi witaminy B1, B2, B6, C, PP, cynk, fosfor, magnez, potas, wapń czy żelazo. Absorbuje nadmiar sebum, działa matująco i łagodząco. Zmniejsza tłustość kosmetyków oraz poprawia ich właściwości aplikacyjne. Stanowi alternatywę dla talku. Stosowana jest również w pudrach do twarzy, dezodorantach, suchych szamponach oraz produktach do kąpieli. 

  • Alkohol Cetylowy - To jeden z najważniejszych przedstawicieli dobrych alkoholi, poprawiający poziom nawilżenia i chroniący przed jego utratą. Jest to naturalny emulgator - substancja pozyskiwana z roślin, np. z oleju palmowego lub kokosowego. Jest to emolient tzw. tłusty. Zastosowany w kosmetyku tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną, zapobiegającą nadmiernemu odparowywaniu wody z naskórka. Ma też działanie kondycjonujące czyli zmiękczające i wygładzające skórę i włosy. Stabilizuje emulsje, zapobiega rozwarstwianiu, utrzymuje jej gładkość, odpowiednią gęstość i puszystość. Sprawia, że poszczególne substancje zawarte w kremach, balsamach, masłach łączą się w aksamitną, jednorodną, masę. Kosmetyk z dodatkiem alkoholu cetylowego bardzo dobrze się wchłania, sprawiając, że skóra jest nawilżona, aksamitna, miła w dotyku. Daje poczucie komfortu na skórze. Działa nawilżająco.

  • Wosk Sojowy - Jest to całkowicie naturalny i bezpieczny surowiec, który pozyskuje się z ziaren soi. Powstaje podczas wytwarzania oleju sojowego, otrzymywanego poprzez wytłaczanie na zimno nasion tej rośliny. Uzyskiwany tłuszcz jest jadalny, dlatego z powodzeniem wykorzystujemy go w celach spożywczych. Część oleju może zostać poddana utwardzeniu, przybierając formę wosku sojowego. Wosk z soi od lat powszechnie wykorzystywany jest w produkcji świec do masażu, gdyż jako tłuszcz jest doskonałym nośnikiem olejków eterycznych i innych substancji zapachowych. Ponadto charakteryzuje się dobroczynnymi właściwościami: świetnie odżywia, nawilża, zmiękcza i natłuszcza skórę, dzięki czemu wyraźnie poprawia się jej kondycja. Odznacza się również delikatnym, nieco pudrowym zapachem. Przyjemna woń może działać relaksująco na zmysły podczas wykonywania masażu świecą. Warto nadmienić, iż wosk sojowy do świec jest nietoksyczny i nie powoduje trudnych do usunięcia plam.

  • Ziemia Okrzemkowa - Ziemia okrzemkowa in. diatomit to rodzaj miękkiej skały osadowej składającej się głównie z krzemu. Powstała przede wszystkim ze skamieniałych pancerzyków okrzemek – jednokomórkowych glonów, tworzących osad w zimnych morzach i jeziorach. To naturalny produkt o właściwościach oczyszczających i detoksykujących. Cząsteczki ziemi okrzemkowej posiadają mikropory o silnym, ujemnym ładunku elektrycznym, co sprawia, że wykazują zdolność przyciągania mniejszych cząsteczek np. zanieczyszczeń, toksyn, metali czy lipidów. Ta właściwość diatomitu jest wykorzystywana np. w kosmetykach oczyszczających pory oraz w preparatach przeciwpasożytniczych – ziemia okrzemkowa “wyciąga” lipidy z egzoszkieletu co powoduje wysuszenie pasożytów i w konsekwencji ich wyginięcie. Diatomit nie jest w żaden sposób trujący czy toksyczny.

  • Rycynooleinian Cynku - Jest składnikiem dezodorującym o wysokiej skuteczności na bazie soli cynkowej kwasu rycynowego. pochłania i maskuje nieprzyjemne aromaty wynikające z metabolizmu potu przez bakterie. Nie ma wpływu na naturalny proces pocenia się. Substancja wykazuje również silne właściwości przeciwdrobnoustrojowe, przez co zmniejsza ilość mikrobów kolonizujących zarówno jamę ustną, jak i skórę. Dzięki swoim dezodoryzującym wlaściwościom nadaje się do wykorzystywania w produkcji wszelkiego rodzaju dezodorantów.

  • Krzemionka - Naturalna krzemionka: jest adsorbentem (pochłania wilgoć, pot i sebum ze skóry), działa przeciwłojotokowo, ściągająco i matująco. Nadaje kosmetykom jedwabistej konsystencji, poprawia właściwości aplikacyjne i przyczepność. Ma zdolność rozpraszania światła, przez co optycznie wygładza skórę. Dodatkowo wyrównuje ona koloryt skóry i optycznie wygładza zmarszczki. Wzmacnia włosy i paznokcie. Stosowany także w pastach do zębów jako materiał remineralizujący, czyszczący i polerujący. W dużych stężeniach może pogarszać stan skóry suchej.

  • Lecytyna - Bogaty w witaminy, naturalny emulgator, wytwarzany z nasion słonecznika. Działa zmiękczająco i nawilżająco, a także ułatwia wnikanie substancji aktywnych. Lecytyna słonecznikowa płynna jest miksturą naturalnych fosfolipidów (związek o charakterze tłuszczów złożonych) uzyskanych z nasion słonecznika. Substancje zawarte w lecytynie są składnikami prawie każdej żywej komórki. Jest ona bogata w witaminę B oraz przeciwutleniacze, które są bardzo korzystne dla skóry i włosów. Lecytyna słonecznikowa działa zmiękczająco, emoliencyjnie, nawilżająco, a także ułatwia wchłanianie substancji aktywnych (pełni rolę promotora przenikania). Dodatkowo jest świetnym antyoksydantem. Może być stosowana w pielęgnacji każdego rodzaju skóry, jednak najlepiej się sprawdzi w kosmetykach dla skóry dojrzałej, przesuszonej, wrażliwej, wymagającej regeneracji. 

     

 

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia