• BALSAM ŻYWOKOSTOWY

Pojemność: 60 ml

MAŚĆ NA STANY ZAPALNE SKÓRY, TRUDNOGOJĄCE RANY

Wegańskie Nie
36.00
szt. Do przechowalni
Opinie
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 12
INPOST PACZKOMATY 12
INPOST KURIER PRZEDPŁATA 14
INPOST KURIER ZA POBRANIEM 22
Dostępność mała ilość

🖐️HAND MADE🖐️

Zostaw telefon

BALSAM ŻYWOKOSTOWY

Żywokost lekarski to pospolita roślina, stosowana od setek lat w medycynie ludowej. Rośnie na łąkach, terenach podmokłych – przy strumieniach, rzekach, rowach. Wykorzystuje się go przede wszystkim do produkcji nalewek i maści, które sprawdzają się wspomagająco w leczeniu różnego rodzaju urazów – skręceń, zwichnięć, stłuczeń, złamań,a także łagodzeniu dolegliwości bólowych i obrzęków z nimi związanych. Działa kojąco na stany napięcia mięśni, np. po wysiłku fizycznym, a także dokuczliwe bóle reumatyczne, kręgosłupa czy stawówPrzynosi ulgę obolałym nogom, ramionom, odświeża pielęgnuje, zmniejsza opuchliznę, regeneruje i poprawia krążenie.

Korzeń żywokostu zawiera śluz, polifenole, fruktany, alantoinę, krzem, garbniki, asparaginę. Działa zmiękczająco na skórę, przeciwzapalnie, ściągająco, a także chroni tkanki przed nieprawidłowym zabliźnieniem.Za sprawą występującej w nim alantoiny stosuje się go także w przypadku ciężko gojących się ran, odmrożeń, oparzeń, odleżyn, żylakowych owrzodzeń nóg oraz stanów zalanych skóry i egzemy. Wywiera korzystny wpływ na tworzenie się nowego naskórka i ziarniny w ubytkach skóry. Niekiedy jest polecany wspomagająco w leczeniu trądziku.

Maść żywokostowa ma tak szerokie zastosowanie, że powinniśmy mieć ją w swojej apteczce zawsze – na tak zwany wszelki wypadek.

Korzeń żywokostu lekarskiego można stosować wyłącznie zewnętrznie, ponieważ zawiera alkaloidy pirolizydynowe, które działają toksycznie na wątrobę i mogą doprowadzić do jej uszkodzenia, marskości, a nawet raka.


Zapach: Ziołowo - bergamotkowy.

Sposób użycia: Maść (w ogóle żywokost lekarski) należy stosować wyłącznie zewnętrznie – do nacierania chorych stawów. Przed nałożeniem maści należy oczyścić i osuszyć skórę. Następnie – delikatnie wmasowując maść – nanieść preparat na bolące miejsca. Maść można stosować 2-3 razy dziennie. 

Opakowanie: Szklany słoiczek.

Data ważności: 12 miesięcy od otwarcia słoiczka. 

Data produkcji: 12.2023


Produkt wytworzony jest z naturalnych składników. Jego zapach, kolor i konsystencja może się nieznacznie różnić w zależności od partii.


SKŁAD

OLIWA Z OLIWEK, OLEJ SŁONECZNIKOWY, OLEJ KOKOSOWY FRAKCJONOWANY, EKSTRAKT Z DZIURAWCA ZWYCZAJNEGO, GLICERYNA ROŚLINNA, WOSK PSZCZELI, ALKOHOL Z BURAKÓW CUKROWYCH, EKSTRAKT Z ŻYWOKOSTU LEKARSKIEGO, OLEJEK ETERYCZNY Z BERGAMOTY, OLEJEK ETERYCZNY COPAIBA (OLEOŻYWICA), IMBIR LEKARSKI, OLEJEK ETERYCZNY Z NEROLI, OLEJEK ETERYCZNY RUMIANKOWY

INCI

OLEA EUROPAEA OIL, HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL, CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLICERIDE, HYPERICUM PERFORATUM FLOWER EXTRACT, GLYCERIN, CERA FLAVA, ALCOHOL, SYMPHYTUM OFFICINALE EXTRACT, CITRUS AURANTIUM BERGAMIA FRUIT OIL, COPAIFERA OFFICINALIS RESIN OIL, ZINGIBER OFFICINALE, CITRUS AURANTIUM DULCIS PEEL OIL, MATRICARIA CHAMOMILLA L., LIMONENE*, LINALOOL*, CITRAL*, GERANIOL*

* naturalne składniki olejków eterycznych

Wszystkie oleje i ekstrakty użyte w produkcie są najwyższej jakości, nierafinowane i zimnotłoczone.


SKŁADNIKI AKTYWNE

  • Oliwa z Oliwek - Do jedzenia, do smarowania, do kosmetyków dla dorosłych i dla dzieci. Jeden z tych składników, który tak samo dobrze sprawdza się w kuchni, jak i w łazience. Surowiec kosmetyczny znany od najdawniejszych czasów. Uzyskuje się ze świeżo tłoczonych na zimno oliwek. Zawiera Kwasy tłuszczowe, karotenoidy, fosfolipidy, witaminę E, fitosterole. Ma nawilżające i wygładzające działanie na suchą i wrażliwą skórę. Chroni przed niekorzystnym działaniem czynników atmosferycznych. Dostarcza wielu antyoksydantów.


  • Olej Słonecznikowy - Doskonały do każdego rodzaju skóry olej słonecznikowy jest bogaty w witaminy A, B, D i E, zawiera lecytynę, karetonoidy oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Posiada właściwości nawilżające, zmiękczające i wygładzające. Ma lekką konsystencję, łatwo się wchłania przez skórę i nie zatyka porów. Doskonale poprawia właściwości barierowe skóry i zmniejsza ryzyko zakażeń oraz chroni skórę przed wolnymi rodnikami.


  • Ekstrakt z Dziurawca - Dziurawiec zwyczajny pospolicie występuje na polach i lasach, w miejscach silnie nasłonecznionych. Charakterystyczną cechą jest występowanie na liściach drobnych punkcików o wyglądzie dziurek, które są zbiornikami olejków lotnych. Według wierzeń ludowych dziurki te miały być dziełem diabła, który w złości pokłuł roślinę. Trudno się temu dziwić, bowiem dziurawcowi przypisywano wielką moc odpędzania duchów i złych mocy. Niezależnie od właściwości magicznych od najdawniejszych czasów dziurawiec uważany był za bardzo ważną i wszechstronną roślinę leczniczą. Jego wspaniałe właściwości lecznicze podkreślał Hipokrates, a Paracelsus twierdził, że nie ma drugiego, równie skutecznego. Olej z dziurawca jest bardzo cennym środkiem leczniczym i kosmetycznym. Stosowany na skórę ma bardzo dobre właściwości gojące i regeneracyjne. Działa przeciwbólowo, ściągająco, odkażająco, przeciwzapalnie, pobudza odnowę komórek. Ten olej ma tak wiele zastosowań, że trudno wskazać wszystkie. Przede wszystkim od dawna wykorzystywany jest w najróżniejszych urazach i bólach. Pomaga w przypadku bólu mięśni i stawów, nerwobólach, napięciu przedmiesiączkowym, rwy kulszowej, łokcia tenisisty, zapaleniu i opuchliźnie stawów, reumatyzmu, artretyzmu. Przynosi ulgę zmęczonym stopom i mięśniom po wysiłku i długotrwałej pracy. Stosuje się go jako środek antyseptyczny, ściągający i gojący w przypadku zadrapań, siniaków, odleżyn, owrzodzeń, żylaków, hemoroidów, stłuczeń i opuchlizny. Pomaga w przypadku poparzeń, skóry suchej i pękającej (np. pięty). Może być pomocny w przypadku cellulitu oraz dla zapobiegania powstawaniu rozstępów. Używany jest do masażu piersi dla zmniejszenia bolesności, szczególnie w okresie karmienia.


  • Wosk Pszczeli - Jest efektem ubocznym powstającym podczas wytwarzania miodu, który jest wykorzystywany przez ludzi już od kilku tysięcy lat. Jest bogaty w estry alkoholi i innych kwasów tłuszczowych, węglowodory, wolne kwasy tłuszczowe, barwniki, minerały, węglowodany i substancje aromatyczne. Chroni skórę przed utratą wody, zapobiega jej przesuszaniu się, przyspiesza gojenie się ran dzięki obecności witaminy A oraz działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybicznie i przeciwbakteryjnie.


  • Ekstrakt z Żywokostu Lekarskiego - W Polsce żywokost rośnie wszędzie, szczególnie na wilgotnych terenach takich jak podmokłe łąki, brzegi wód, czy rowy. Historia stosowania żywokostu lekarskiego sięga tysięcy lat wstecz. Opisywał go już Dioskurides około 60 r. n.e. jako lek na „przepukliny i krwioplucie” oraz do stosowania zewnętrznie jako środek, który przyspiesza gojenie się ran i powoduje łagodzenie stanów zapalnych. Lista wskazań do stosowania żywokostu do XVII wieku uległa poszerzeniu. Wykorzystywany był jako lek na schorzenia układu oddechowego, układu pokarmowego oraz w złamaniach kości, stłuczeniach, nadmiernych krwawieniach menstruacyjnych, zakrzepach i hemoroidach. Do końca XX wieku stosowany był doustnie w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz na stany zapalne dróg oddechowych. Do tej pory zielarze stosują go ze względu na jego właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne w złamaniach i pęknięciach kości, stłuczeniach (gdy uraz powoduje zsinienie i obrzęk) oraz jako środek poprawiający regenerację tkanek po operacjach. Właściwości lecznicze korzenia wynikają najprawdopodobniej z obecności w nim przede wszystkim alantoiny, kwasu rozmarynowego, glikopeptydu, śluzów i związków garbnikowych.


  • Olejek Eteryczny z Bergamoty - Ogranicza łojotok i nadmierną pracę gruczołów łojowych, wspomaga gojenie ran, działa jako naturalny dezodorant, gdyż niweluje zapach potu. Działa antybakteryjnie, antyseptycznie, łagodząco i przeciwzapalnie. Świetnie sprawdzi się jako naturalny preparat do skóry trądzikowej. Zmniejsza widoczność blizn, ujędrnia i łagodzi podrażnienia. We włoskiej medycynie ludowej stosowano go jako domowy preparat dezynfekujący skórę oraz łagodzący podrażnienia.


  • Olejek Eteryczny Copaiba (Oleożywica) - Olejek eteryczny Copaiba wytwarzany jest z soku lub oleożywicy południowoamerykańskiego wiecznie zielonego drzewa znanego jako Copaifera officinalis. Jedno drzewo Copaiba jest w stanie wyprodukować około 40 litrów żywicy rocznie. Posiada ona unikalny skład i właściwości, ma potężne działanie przeciwzapalne, jest doskonałym dodatkiem do dbania o zdrową skórę. Wykorzystywany jest również do produkcji kosmetyków i perfum. Oleożywica kopaiwy, rośliny rosnącej w Brazylii, uzyskiwana jest metodą, poprzez nacinanie pni drzewa Copaifera officinalis L. Pozyskiwanie Balsamu Copaiba jest sposobem bezpiecznym dla rośliny, odnawialnym. Nazywamy go balsamem, bo nie jest on olejkiem eterycznym – różni się nie tylko konsystencją i metodą uzyskania. Oleożywica jako balsam z drzewa – a nie olejek eteryczny destylowany – posiada więcej terapeutycznych związków, jego działanie jest rozleglejsze. Działa silnie przeciwzapalnie i antybakteryjne, hamując rozwój wielu szczepów bakterii chorobotwórczych, w tym gram-dodatnich. Może być skutecznym środkiem w przypadku trądziku.


  • Imbir Lekarski - Imbir nie tylko rozgrzewa, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, ale również pobudza krążenie oraz neutralizuje działanie wolnych rodników. To właśnie te właściwości sprawiły, że stał się on tak popularny w przemyśle kosmetycznym. Wykorzystuje się go m.in. do produkcji preparatów wyszczuplających, modelujących sylwetkę i ułatwiających walkę z cellulitemWłaściwości rozgrzewające i przeciwbakteryjne imbiru sprawiają, że produkty kosmetyczne z jego zawartością mogą stać się sposobem także na walkę z problemami skóry głowy. Mowa o łupieżu, skłonności do podrażnień czy nadmiernym wypadaniu włosów. Jego właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne przyspieszają gojenie i zmniejszają ilości wyprysków na twarzy.


  • Olejek Eteryczny z Neroli - Olejek neroli pozyskiwany jest z kwiatów gorzkiej pomarańczy. Olejek neroli wykazuje wysoką aktywność przeciwdrobnoustrojową, oczyszcza drobne rany i zapobiega zakażeniom. Działa też przeciwbólowo i przeciwzapalnie, a w wielu przypadkach może też niwelować obrzęki. Łagodzi podrażnienia skóry, regeneruje, zmniejsza widoczność blizn, przebarwień i innych mniejszych niedoskonałości.


  • Olejek Eteryczny Rumiankowy - Egipcjanie poświęcili rumianek bogu słońca, gdyż cenili jego uzdrawiające właściwości w leczeniu gorączki. Popularność tego zioła znacznie wzrosła w średniowieczu, kiedy odkryto, że jego suszone kwiaty przynosiły ulgę w wielu dolegliwościach takich jak mdłości, stany nerwowe oraz zmiany skórne. Obecnie rumianek to jedno z najbardziej cenionych i szeroko stosowanych ziół. Dzięki łagodnym właściwościom rozjaśniającym można go znaleźć w składzie wielu naturalnych szamponów i farb do włosów. Smak herbaty rumiankowej znany jest chyba wszystkim, a napary z tego zioła często stosuje się do oczyszczania i kojenia problematycznej skóry. Przeciwbakteryjne działanie eterycznego olejku rumiankowego pozwala również na zapobieganie infekcjom skóry ciała oraz głowy. Jego zastosowanie na skórę podrażnioną może zabezpieczyć przed powstaniem infekcji bakteryjnych. Rumiankowy olejek eteryczny wykazuje poza tym właściwości łagodzące na skórę. Kremy i balsamy z dodatkiem olejku rumiankowego poprawią komfort odczuwany na skórze przesuszonej, czy też podrażnionej słonecznymi promieniami UV.


SKŁADNIKI POMOCNICZE

  • Olej Kokosowy Frakcjonowany - Caprylic/Capric Triglyceride pozyskuje się z oleju kokosowego. Jego tłusta formuła dobrze natłuszcza skórę, sprawiając, że ta staje się miękka i zregenerowana. Ze względu na brak alergiczności substancja jest stosowana w wielu produktach kosmetycznych, takich jak kremy, szampony do włosów czy kosmetyki dla dzieci. Substancja ta jest tłustym emolientem, co oznacza, że po nałożeniu na skórę lub włosy tworzy cienką warstwę okluzyjną, która ma za zadanie chronić skórę przed nadmierną utratą wilgoci. Ograniczając utratę wody z naskórka, pośrednio działa też nawilżająco.


  • Gliceryna Roślinna - Gliceryna wykazuje się działaniem nawilżającym, zabezpiecza naszą skórę przed nadmiernym odparowywaniem z niej wody, zmiękcza naskórek i sprawia, że zmarszczki są zdecydowanie mniej widoczne. Działa okluzyjnie, ujędrniająco, regenerująco, natłuszczająco. Stosując ją na włosy możemy spodziewać się, że będą one błyszczące, wygładzone, odżywione, a końce przestaną się łamać. Ułatwia transport innych substancji w głąb skóry.


  • Alkohol z Buraków Cukrowych - Etanol to naturalny alkohol, który powstaje w wyniku fermentacji np. zbóż, kukurydzy, buraków cukrowych, trzciny cukrowej lub ziemniaków. Czysty, naturalny alkohol etylowy, jakim jest spirytus rektyfikowany jest dozwolony w certyfikowanych kosmetykach naturalnych, a w składzie INCI może występować pod nazwami: Alcohol, Ethyl alcohol lub Ethanol. Z kosmetycznego punktu widzenia alkohol etylowy wykazuje działanie odtłuszczające i wspomagające przenikanie innych składników w głąb skóry, jednak aby nie podrażniał cery jego stężenie w kosmetyku nie powinno przekraczać 5%. Alkoholi nie należy się bać, warto jednak zapoznać się z ich podziałem i dowiedzieć się, jakie dokładnie funkcje pełnią w kosmetykach.
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia