• BALSAM DO CIAŁA TULSI & VETIVER

Pojemność: 60 ml

SKÓRA SUCHA , WRAŻLIWA I PROBLEMATYCZNA

Wegańskie Tak
42.00
szt. Do przechowalni
Opinie
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 12
INPOST PACZKOMATY 12
INPOST KURIER PRZEDPŁATA 14
INPOST KURIER ZA POBRANIEM 22
Dostępność mała ilość

🖐️HAND MADE🖐️

Zostaw telefon

Balsam do Ciała Tulsi & Vetiver

Balsam powstał z myślą o skórach, które potrzebują intensywnej regeneracji, kiedy swędzenie i podrażnienie stale powraca, kiedy tylko nawilżenie to już za mało. 

Ten relaksujący naszą skórę i ducha balsam powstał na bazie wyjątkowych olei stosowanych od setek lat  w Indiach: Karanja, Bakuchi i Chaulmogra.

Balsam doskonale regeneruje i wycisza skórę. Przeznaczony jest do skóry suchej, bardzo suchej, problematycznej, swędzącej i wrażliwej.

Co zawiera balsam: 

Olej Karanja używany od setek lat w Ajurwedzie - medycynie ludowej Indii. Stosowany jest na skórze przy infekcjach, wrzodach, opryszczkach, egzemie. Posiada właściwości pochłaniania promieniowania UV i zmniejsza uszkodzenia skóry spowodowane promieniami słonecznymi. Olej Karanja ma właściwości antybakteryjne, wspomaga gojenie ran, znajduje również w leczeniu nierównomiernej pigmentacji, leczeniu bielactwa lub zmian po świerzbie.

Olej Chaulmoogra zawiera dwa silne antybakteryjne składniki jak kwasy hydnocarpic i chaulmoogric,  odpowiedzialne za niszczenie bakterii, znajduje zastosowanie w leczeniu skór trądzikowych i regulacji sebum. Stosuje się go również w leczeniu nierównomiernej pigmentacji.

Olej Bakuchi znany w Ajurwedzie i medycynie chińskiej, stosowany w kosmetykach pielęgnujących skórę wrażliwą i dojrzałą. Jednym z jego komponentów jest wyizolowany ekstrakt, popularny obecnie, Bakuchiol - stosowany w produktach o działaniu anti - aging z właściwościami podobnymi do retinolu. Olej znajduje zastosowanie w pielęgnacji skór trądzikowych i z problemem łuszczycy. Jego antybakteryjne właściwości były wykorzystywane w leczeniu trądu. Posiada silne właściwości przeciwzapalne.

Ekstrakt z rokitnika poprawia cyrkulację, stosowany przy siniakach i stłuczeniach, przyspiesza gojenie skóry, sprawdza się przy stosowaniu w miejscu szwów pooperacyjnych. 

Ekstrakt z Dzikiej Róży, przyspiesza regenerację naskórka, jest bogaty w witaminę C, F. 

Ekstrakt z Szarłatu to bogaty w aminokwasy - lizynę, ekstrakt poprawiający strukturę białek w tym kolagenu i elastyny naszej skóry.

Olejek eteryczny Ylang - Ylang dodaje kompozycji słodką, relaksującą, kwiatową nutę. Pięknie komponuje się z drzewnym i ziołowym aromatem olejku eterycznego Vetiver. Vetiver to olejek o zapachu trawy, drzewa, dymu i podobnie jak olejek Ylang - Ylang ma właściwości uspokajające, ,,chłodzi" naszą skórę i uspokaja stan ducha.

Olejek Tulsi czyli święta bazylia sam w sobie bogaty w antybakteryjne i przeciwzapalne właściwości sprawdzi się w leczeniu skór trądzikowych, wrażliwych i podrażnionych. Jest pełen żelaza, wapnia, magnezu, witaminy C i witaminy K, co sprawia że przyspiesza regenerację i utrzymuje zdrowy poziom kolagenu. Niezwykłe właściwości Tulsi od zawsze były cenione w Ajurwedzie i medycynie chińskiej jako tej oczyszczającej umysł, ciało i ducha.


Zapach: Balsam intryguje wyjątkowym zapachem. 

Sposób użycia: Można go stosować jak często potrzebujemy, ale ze względu na jego aromaterapeutyczne relaksujące właściwości, sugeruję stosować go szczególnie wieczorem, lub kiedy potrzebujemy uspokoić nasze myśli.

Opakowanie: Szklany słoik.

Data ważności: 06.09.2024


Produkt wykonany ręcznie. Powstaje w niewielkich partiach, każda z nich może nieznacznie różnić się wyglądem. 

SKŁAD

MASŁO SHEA, WOSK Z JAGÓD SUMAKA JAPOŃSKIEGO, OLEJ Z KARANJA, MASŁO MANGO, MASŁO KAKAOWE, OLEJ KOKOSOWY, OLEJ BAKUCHI, OLEJ CHAULMOGRA, OLEJ RYCYNOWY, WITAMINA E, EKSTRAKT Z SZARŁATU, EKSTRAKT Z DZIKIEJ RÓŻY, EKSTRAKT Z ROKITNIKA, EKSTRAKT Z ROZMARYNU, OLEJEK ETERYCZNY VETIVER, OLEJEK ETERYCZNY TULSI, OLEJEK ETERYCZNY YLANG YLANG

INCI

BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER*, RHUS VERNICIFLUA PEEL CERA, PONGAMIA GLABRA SEED OIL, MAGNIFERA INDICA SEED BUTTER, THEOBRAMA CACOA SEED BUTTER*, COCOS NUCIFERA OIL*, PSORALEA CORYLIFOLIA SEED OIL, TARAKTOGENOS KURZI SEED OIL, RICINUS COMMUNIS SEED OIL*, TOCOPHEROL, AMARANTHUS CAUDATUS SEED EXTRACT, ROSA CANINA SEED EXTRACT, HIPPOPHAE RHAMNOIDES FRUIT EXTRACT, ROSMARINUS OFFICINALIS LEAF EXTRACT, VETIVERIA ZIZANOIDES ROOT OIL, OCIMUM SANCTUM LEAF OIL, CANANGA ODORATA FLOWER OIL

* z certyfikowanych upraw ekologicznych

Wszystkie oleje i masła użyte w produkcie są najwyższej jakości, nierafinowane i zimnotłoczone.

 

SKŁADNIKI AKTYWNE 

  • Masło Shea - To pozyskiwany na zimno miąższ z orzechów drzewa masłowego rosnącego w Afryce środkowej. Zawiera oprócz tłuszczów, woski, witaminy, allantoinę, związki terpenowe i sterole. Już samo w sobie jest prawie gotowym „kremem pielęgnacyjnym z Natury”. Tworzy na skórze delikatny film ochronny przed słońcem, mrozem, wiatrem. Pielęgnuje, odżywia i nawilża skórę, zawiera witaminy A i E, zapobiega utracie wody i pozostawia na skórze warstwę ochronną. Samo dobro.

 

  • Olej z Karanja - Olej karanja jest pozyskiwany z nasion drzewa Pongam. Pongam jest kwitnącym, pachnącym drzewem, bliskim kuzynem Miodly indyjskiej, z której otrzymuje się olej neem. Olej karanja ma jednak przewagę nad olejem neem, jego orzechowy aromat jest łagodniejszy i przyjemniejszy. Olej praktycznie nieznany w Polsce, ale jest to olej o wyjątkowej wartości. Pongamia pinnata jest znaną rośliną leczniczą o szerokim spektrum działania. Strąki, kora, liście, korzenie, kwiaty, nasiona i olej z nasion od dawna są używane w naturalnej medycynie do leczenia guzów keloidowych (bliznowców), nowotworów, chorób pasożytniczych, wodobrzusza, chorób oczu, splenomegalii, hemoroidów, rzeżączki, beri-beri, lumbago, reumatyzmu, wrzodów, ran, chorób skóry i innych. Badania naukowe potwierdziły, że ekstrakty z różnych części rośliny i nasion mają silne właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, a także gojące i przeciwbólowe. Olej karanja w indyjskich systemach medycyny Ajurwedy i Sidda jest szeroko stosowany w leczeniu chorób i problemów skórnych, często w mieszankach razem z olejem neem (z miodli indyjskiej). Stosowany jest na krosty, ropnie, trudno gojące rany, zmiany trądowe, grzybicę, egzemę, świąd, łuszczycę, łupież, na wszy, świerzb, robaki, reumatyzm i bóle stawów. 

 

  • Masło Mango - Otrzymywane jest z nasion tego przepysznego owocu w procesie tłoczenia na zimno. Jest to naturalny emolient, ponieważ zmiękcza skórę, a szczególnie tę narażoną na różne czynniki atmosferyczne. Stosowany w postaci czystej może być wygładzającym i nawilżającym balsamem dla suchej, spękanej i zniszczonej słońcem skóry.

 

  • Masło Kakaowe - Jest prawdziwą czekoladową przyjemnością dla skóry. W odróżnieniu od tradycyjnej tabliczki posiada jasnożółty kolor i charakterystyczny kakaowy zapach, który działa odprężająco. Jego właściwości kosmetyczne sprawiają, że jest uniwersalnym surowcem kosmetycznym. Dzięki temu, że wykazuje bardzo wysoką biozgodność ze skórą, można go stosować do pielęgnacji najdelikatniejszej skóry, także dziecięcej. Zawiera dużą ilość polifenoli i antyoksydantów niwelując szkodliwe działanie wolnych rodników. Masło kakaowe chroni skórę przed wpływem szkodliwych czynników zewnętrznych.

 

  • Olej Kokosowy - To jeden z najbardziej odpornych na utlenianie tłuszczów roślinnych, często jest polecany zarówno do spożycia, jak i do pielęgnacji skóry i włosów. Poprawia kondycję skóry poprzez ograniczenie ubytku wody, zmiękcza ją i nawilża, a włosy szczególnie chroni przed utratą protein. Polecany do pielęgnacji skóry suchej, łuszczącej się, dojrzałej i trądzikowej. Magia nawilżania, właściwości przeciwbakteryjne i nieoceniona pomoc w walce z przebarwieniami.

 

  • Olej Bakuchi - Egzotyczny olej Bakuchi (Bakuchiol) tłoczony na zimno, nierafinowany. Wyjątkowy olej uważany za roślinną alternatywę dla retinolu, o podobnych właściwościach ale bez skutków ubocznych. Olej tłoczony jest z nasion Psoralea corylifolia, rośliny która jest ważną rośliną leczniczą w medycynie chińskiej i ajurwedzie. Według badań tej rośliny nasiona są prawdziwą bombą cennych bioskładników, a olej zawiera je w czystej, skoncentrowanej dawce. Używany był od wieków w Chinach i Indiach do leczenia różnych chorób zapalnych skóry. Bakuchiol leczy trądzik, ujędrnia skórę i opóźnia procesy starzenia się skóry. Wykazuje właściwości normalizujące i lekko złuszczające. Poprawia koloryt skóry, redukuje przebarwienia. Skutecznością dorównuje retinolowi, ale jest od niego zdecydowanie łagodniejszy. Nie ma też właściwości fotouczulających, a wręcz łagodzi szkodliwe działanie promieniowanie słonecznego na skórę.

 

  • Olej Chaulmogra - Naturalny i 100% czysty olej z nasion uśpianu różnolistnego (Hydnocarpus kurzii), tłoczony na zimno, nierafinowany. Olej czolmugrowy jest cenionym medykamentem w ajurwedzie i medycynie chińskiej. Posiada udowodnione właściwości lecznicze w przypadku zakażeń bakteryjnych skóry (trąd), jak również innych opornych w leczeniu chorób i problemów skórnych. Olej CHaulmogra stosowany jest w Ajurwedzie od ponad 4000 lat. Olejek stosunkowo mało znany w Polsce. W Azji, między innymi w Indiach, jest znanym od wieków remedium na problemy skórne. Był stosowany jako remedium na trąd o wysokiej skuteczności. Dziś warto po niego sięgnąć, gdy chcemy naturalnie pomóc skórze zwalczyć problemy skórne takie jak: trądzik, egzema, łuszczyca, świąd. Olej łagodzi podrażnienia, wyrównuje koloryt, wzmacnia i ujędrnia skórę. Działa lekko ściągająco, reguluje wydzielanie sebum. Stosowany na włosy działa regenerująco.

 

  • Olej Rycynowy - Olejek rycynowy stanowił niezbędny kosmetyk używany przez nasze babcie do pielęgnacji ciała. Dziś, zastępowany przez setki różnorakich specyfików, został nieco zapomniany. Pora do niego powrócić. Dlaczego? Przedłuża młodość skóry. Zmiękcza ją i nawilża, a wnikając głęboko stymuluje produkcję kolagenu i elastyny, odpowiedzialnych za jędrność i elastyczność skóry. Dzięki temu opóźnia pojawianie się zmarszczek, spłyca już istniejące zmarszczki mimiczne i bruzdy. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w olejku rycynowym nawilżają i zabezpieczają skórę przed utratą wilgoci, co jest zdecydowaną przewagą tego naturalnego sposobu na trądzik, nad innymi metodami. Właściwości oczyszczające i regenerujące, zmniejsza przebarwienia, konkretny zawodnik.

 

  • Witamina E - To jedna z tak zwanych "witamin młodości". Jest obecna w tokoferolach mających właściwości przeciwutleniaczydzięki specyficznej budowie, która pozwala im działać ochronnie na komórki organizmu. Witamina E zastosowana w formie kosmetyków wpływa na hamowanie powstawaniastanów zapalnych, działa przeciwobrzękowo, kojąco i nawilżająco. Dobrze przenika przez naskórek i wbudowuje się w przestrzeniach międzykomórkowych zapewniając im dodatkowe odżywienie, co widać poprzez poprawę elastyczności skóry.

 

  • Ekstrakt z Szarłatu - Szarłat zwisły (Amaranthus caudatus L.) należy do grupy najstarszych roślin uprawnych świata. Jego drobne kwiaty tworzą efektowne kwiatostany w formie zwisających kłosów. Jest to roślina ozdobna, jadalna, a z czasem odkryto również jej dobroczynne działanie w zastosowaniu zewnętrznym. Pozwala opóźniać zewnętrzne efekty starzenia, a także łagodzi objawy alergii, zapobiega nadmiernej suchości skóry, a także występowaniu łojotoku i łuszczeniu.

 

  • Ekstrakt z Dzikiej Róży - Dzika róża jest rośliną, którą branża kosmetyczna wykorzystuje od dawna. Działa ona nie tylko prourodowo, ale także prozdrowotnie. Ekstrakt z dzikiej róży jest kosmetycznym olejem, w składzie którego poza kwasem askorbinowym, czyli witaminą C, są również witaminy A, E, B. Może on być aplikowany na każdą skórę. Nie jest komedogenny. Genialnie nawilża i regeneruje uszkodzony naskórek. Działa przeciwzapalnie i łagodząco.

 

  • Ekstrakt z Rokitnika - Rokitnik, a właściwie rokitnik zwyczajny znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim wyjątkowym właściwościom zdrowotnym. Rokitnik wyróżnia się przede wszystkim zawartością witaminy C - obok dzikiej róży ma jej najwięcej spośród wszystkich owoców. Rokitnik jest prawdziwie wyjątkowy, jego działanie na skórę jak i na samopoczucie i zdrowie jest nieocenione. Szybko naprawi to co uszkodzone, podrażnione. Tak, bo rokitnik przyspiesza gojenie się oparzeń i zmniejsza ból. Natychmiastowo poprawi też koloryt skóry, pozostawiając na niej lekko pomarańczowy odcień dzięki karotenoidom, które są kluczowe w urodowej diecie dla skóry i ciała. Musi sprostać wielu rodzajom cery więc najlepiej służy tej nie chcącej się przedwcześnie starzeć. Idealny też dla skóry mieszanej, regulując wydzielanie sebum. Otula skórę podrażnioną i włącza procesy regeneracji. Zaspokoi też cerę naczynkową, wrażliwą. Sprosta nawet oczekiwaniom osób z trądzikiem różowawym.

 

  • Ekstrakt z Rozmarynu - Składnik wykazuje działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Pobudza wzrost włosów i ujędrnia skórę. Stosowany w maseczkach, tonikach, szamponach, kremach, balsamach i olejowych mieszankach do włosów, twarzy i ciała, na okolice oczu, a także w pastach do zębów. Pobudza krążenie, łagodzi objawy alergii, obrzęki oraz wzmacnia skórę przed promieniowaniem UV. Jest silnym antyutleniaczem, zapobiega starzeniu skóry, przyspiesza procesy regeneracyjne, gojenie, likwiduje łupież, zmniejsza łojotok, a także oczyszcza i daje uczucie świeżości. Wskazany do stosowania u osób z tłustą skórą. Nadaje także zapach kosmetykom.

 

  • Wosk z Jagód Sumaka Japońskiego - Wosk z borówki jest pozyskiwany z nasion sumaka lakowego, rośliny występującej pod postacią drzewa, krzewu lub pnącza. Wosk z borówki stanowi zamiennik wosku pszczelego, jest jednak od niego lżejszy i delikatniejszy. Wykazuje działanie natłuszczające, odżywcze i uelastyczniające, zapobiega utracie wody z zewnętrznej warstwy skóry. Wykorzystywany jest do produkcji kosmetyków do ust i włosów, a także balsamów oraz maseł.

 

  • Olejek Eteryczny Vetiver - Naturalny olejek wetiwerowy (Vetiver) pielęgnuje skórę, odpręża i uspokaja. Stosowany w kosmetykach do cery suchej i dojrzałej. Regeneruje, zapobiega powstawaniu zmarszczek. Uelastycznia skórę, stosowany w balsamach i olejkach do masażu zapobiegającym powstawaniu rozstępów ciążowych. Przydatny także przy cerze trądzikowej, oczyszcza, tonizuje i przyśpiesza gojenie stanów zapalnych. W aromaterapii stosowany przy depresji, nerwowości, wyczerpaniu, osłabieniu odporności, dolegliwościach związanych z przekwitaniem oraz z dolegliwościami związanymi z miesiączkowaniem. Stosowany do masażu, pomaga w leczeniu objawów reumatyzmu, bólu stawów i mięśni. Odżywia komórki i tkanki całego organizmu, dostarczając do nich tlen i substancji odżywcze. Stymuluje przemianę materii, zapobiega nadwadze.

 

  • Olejek Eteryczny Tulsi - Tulsi (Ocimum Sanctum) znana jest także pod nazwą Tulasi oraz jako Święta Bazylia. To niewielki, rozłożysty krzew, osiągający wysokość 60 cm.  Od dawna stosuje się go w indyjskich praktykach zdrowotnych jako naturalny lek na liczne schorzenia. Nazwa Tulsi oznacza „jedyna w swoim rodzaju”, ponieważ roślina ta jest uznawana za „królową ziół”. Poprawia wygląd skóry, łagodzi skórę po ukąszeniach insektów, może być stosowany na wypryski i różne infekcje skórne. Napar z tuli pełni funkcję napoju energetycznego i pijany jest w Indiach częściej niż kawa. Zdrowe włosy rosną na zdrowej skórze głowy. Łupież i różnego rodzaju infekcje skóry głowy często powodują nadmierną suchość i swędzenie skóry głowy oraz silne wypadanie włosów. Tulsi to kompleksowe rozwiązanie, które zwalcza wszystkie infekcje skóry głowy i zapobiega wypadaniu włosów.

 

  • Olejek Eteryczny Ylang Ylang - Olejek ylang ylang pochodzi z południowo - wschodniej Azji i jest pozyskiwany z kwiatów wiecznie zielonego drzewa o nazwie Jagodlin Wonny. Roślina ta określana jest również mianem króla perfum lub drzewa perfumowego. W kosmetyce olejek ylangowy stosuje się w pielęgnacji cery trądzikowej i problematycznej. Wykazuje on właściwości antybakteryjne i nawilżające, przyspiesza gojenie ran, a także skutecznie zwalcza nieestetyczne blizny i rozstępy.
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia