• SÓL DO KĄPIELI CYTRYNOWY EUKALIPTUS

Pojemność: 545 ml

WSPOMAGA PRZY PRZEZIĘBIENIU I BÓLACH STAWÓW

Wegańskie Tak
32.00
szt. Do przechowalni
Opinie
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 12
INPOST PACZKOMATY 12
INPOST KURIER PRZEDPŁATA 14
INPOST KURIER ZA POBRANIEM 22
Dostępność mała ilość

🖐️HAND MADE🖐️

Zostaw telefon

Sól do kąpieli Cytrynowy Eukaliptus

Aromaterapeutyczna sól do kąpieli z naturalnymi olejkami eterycznymi. Wspomaga udrażnianie dróg oddechowych.

Odświeżająca sól do kąpieli bogata w minerały i olejki eteryczne dające przyjemny, rześki i świeży zapach.
Cytrynowy Eukaliptus to mieszanka soli Epsom i soli z Morza Martwego oraz olejków eterycznych eukaliptusowego, cytrynowego i amyrisowego.

Kąpiele solankowe odżywiają, regenerują, oczyszczają z toksyn, relaksują i rozluźniają. Regularnie stosowane wspomagają odbudowę i odżywienie skóry, a także przywracają witalność organizmu.

Co zawiera Sól do kąpieli:

Sól Epsom bogata w magnez - pierwiastek niezbędny do naszego prawidłowego funkcjonowania, pomaga w produkcji serotoniny potocznie nazywanej hormonem szczęścia. Sól ta bogata w mnóstwo mikroelementów ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe.

Sól z Morza Martwego magnezowo-potasowa o działaniu mocno odżywczym i nawilżającym. Działa relaksująco, pomaga usunąć zmęczenie oraz bóle spowodowane napięciem mięśni.

Naturalne olejki eteryczne eukaliptus połączony z cytryną posiadają działanie odświeżające, odkażające i pobudzające. Dodają energii, a także pomagają w pozbyciu się chandry i wprowadzają w dobry nastrój. Idealnie sprawdzą się do inhalacji górnych dróg oddechowych podczas przeziębienia i zatok.

Zawarte w olejku cytrynowym substancje zlikwidują bakterie i złagodzą stany zapalne, a także wyregulują pracę gruczołów łojowych, delikatnie ściągną pory, odświeżą cerę i rozjaśnią przebarwienia, wyrównując koloryt skóry.

Kąpiel w olejku eukaliptusowym jest niezwykle relaksująca i odprężająca, dlatego jeżeli macie problemy z bezsennością – koniecznie się nim zainteresujcie. Rozluźnia ciało, rozgrzewa, uspokaja. Z całą pewnością przypadnie do gustu osobom, które borykają się np. z nerwobólami.

Olejek amyrisowy wykazuje działanie rozluźniające i relaksujące. Dodatkowo, olejek amyrisowy działa jak emolient, czyli natłuszcza skórę. Warto go wprowadzić do pielęgnacji skóry suchej.


Zapach: Cytrynowo - eukaliptusowy z nutą amarisu, który przypomina zapach olejku z dzewa sandałowego.

Sposób użycia: W wannie z dobrze ciepłą wodą rozpuść 2-3 łyżki stołowe soli i zanurz się w wodzie. Przed solankową kąpielą umyj ciało aby pozbyć się zanieczyszczeń, co pozwoli na lepsze przenikanie minerałów i pierwiastków, a co za tym idzie lepsze działanie soli.

Kąpiel nie powinna trwać dłużej niż 15-20 min. 

Sól również idealnie sprawdzi się do moczenia samych nóg np. zmęczonych. W misce z gorącą wodą rozpuszczasz garść soli i moczysz stopy.

Opakowanie: Szklany słój. 

Data ważności: 25.07.2024


Produkt wykonany ręcznie. Powstaje w niewielkich partiach, każda z nich może nieznacznie różnić się wyglądem. 

  •  

SKŁAD

SÓL EPSOM, SÓL Z MORZA MARTWEGO, OLEJEK ETERYCZNY CYTRYNOWY, OLEJEK ETERYCZNY EUKALIPTUSOWY, OLEJEK ETERYCZNY AMYRISOWY

INCI

MAGNESIUM SULFATE, MARIS SAL, CITRUS LIMON PEEL OIL, EUCALYPTUS LEAF OIL, AMYRIS BALSAMIFERA BARK OIL, LIMONENE*, CITRAL*

* naturalne składniki olejków eterycznych

SKŁADNIKI AKTYWNE

  • Sól Epsom - Sól gorzka, sól angielska, sól Epsom to synonimy jednej substancji. Osoby propagujące naturalne podejście do pielęgnacji skóry znają doskonale ten surowiec. Dobroczynne działanie soli gorzkiej jest znane od wielu lat. Wykazuje ona właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze oraz przeciwbólowe. Mikroelementy w niej zawarte wpływają na kondycję skóry i włosów. Wymienione właściwości wykorzystuje się, stosując gotowe produkty kosmetyczne z solą Epsom, ale także sporządza się ciepłe okłady z jej roztworem. Najbardziej popularną formą użycia siarczanu magnezu są jednak kąpiele. Niestety nie każdy może sobie na nie pozwolić. Nie powinno się stosować tego rodzaju zabiegu, jeśli na skórze występują otwarte rany czy poparzenia lub nasilone objawy infekcji. To też nieodpowiednia substancja dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, a także dzieci. Kąpiel z dodatkiem soli Epsom dobrze wpływa na układ nerwowy, a także krążenie. Jest też skuteczną rekonwalescencją po przebytych kontuzjach, urazach i stłuczeniach, a także w niwelowaniu obrzęków.

 

  • Sól z Morza Martwego - Otrzymywana jest poprzez odparowanie wody Morza Martwego. Kąpiele w wodzie z solą z Morza Martwego rewitalizują tkanki oraz głęboko oczyszczają skórę, absorbując nadmiar tłuszczu i usuwając obumarłe komórki naskórka. Kąpiel w soli pobudza układ krążenia, przyspiesza naturalne wydalanie toksyn z organizmu, wspomaga naturalną regenerację komórek, reguluje poziom nawilżenia skóry oraz zapobiegając przedwczesnemu starzeniu. Sól z Morza Martwego zawiera 8% chlorku sodu, 53% chlorku magnezu, 37% chlorku potasu, ponadto w mniejszych ilościach obecne są też sód, chrom, cynk, mangan, miedź, żelazo i inne. Oprócz chlorków, jako aniony, występują też bromki, jodki, siarczany i węglany.

 

  • Olejek Eteryczny Cytrynowy - Olejek cytrynowy to produkt pozyskiwany poprzez tłoczenie na zimno lub destylację parą wodną skórki z cytryny. Zawiera w swoim składzie chemicznym takie substancje, jak D-limonen, B-pinen, cytral, L-pinen, kanfen, citropten oraz B-felandren. Limonen jest silnym przeciwutleniaczem, działa pobudzająco i hamuje apetyt. Zarówno on, jak i pozostałe związki zawarte w olejku wykazują właściwości dezynfekujące oraz odświeżające i mają charakterystyczny świeży, cytrusowy zapach. W olejku cytrynowym znajdziemy także duże ilości witaminy A, E i flawonoidów o działaniu antyoksydacyjnym, przydatnym w pielęgnacji skóry. Olejek cytrynowy działa na umysł pobudzająco i relaksująco, zaś na skórę odświeżająco, przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i rozjaśniająco. Wzmacnia także odporność organizmu i pomaga w walce z infekcjami górnych dróg oddechowych. Olejek zaaplikowany na skórę wyreguluje ilość wydzielanego sebum, zmniejszy pory, zredukuje ilość zaskórników i złagodzi objawy trądziku, a dodatkowo rozjaśni również blizny i przebarwienia. Pozwoli usunąć bakterie z czyszczonych powierzchni oraz z powietrza, a nawet z zainfekowanego gardła i jamy ustnej. Z kolei wdychany zmniejszy napięcie nerwowe, poprawi pamięć, koncentrację i ogólne samopoczucie.

 

  • Olejek Eteryczny Eukaliptusowy - Olejek eukaliptusowy to substancja pozyskiwana z liści dwóch odmian eukaliptusa: eukaliptusa królewskiego oraz eukaliptusa niebieskiego. Jest on produkowany w procesie destylacji liści eukaliptusa, do której dochodzi dzięki parze wodnej. Co ciekawe i o czym warto w tym miejscu wspomnieć, olejek eteryczny z eukaliptusa jest tak skoncentrowany, że jego działanie jest nawet do stu razy silniejsze niż działanie samego eukaliptusa. Olejek eukaliptusowy znany jest ze swoich właściwości antyseptycznych, przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych. Ma też działanie rozgrzewające i pobudzające. Stosowany w aromaterapii pomaga w łagodzeniu objawów kataru, kaszlu i infekcji dróg oddechowych. Aplikowany na skórę pomaga łagodzić stany zapalne. Ponadto, sprawdza się w leczeniu takich chorób skóry jak trądzik czy egzema. Olejek eukaliptusowy można stosować także do masażu, o czym opowiemy w jednym z kolejnych akapitów. Łagodzi on bowiem bóle mięśni i stawów.

  • Olejek Eteryczny Amyrisowy - Naturalny olejek eteryczny amyrisowy pozyskiwany jest z drewna i gałązek wiecznie zielonego drzewka amyrisowego (Amyris balsamifera), występującego na Haiti i Dominikanie. Najczęściej do produkcji olejku używa się połamanych gałęzi na skutek huraganów, które w tamtych rejonach są częstym zjawiskiem. Drewno jest wysoce łatwopalne ze względu na dużą zawartość olejku eterycznego i tradycyjnie używa się go jako pochodni. Zdarza się, że drewno leżakuje nawet do trzech lat zanim aromat w pełni się rozwinie i będzie gotowe do destylacji. Drzewny, delikatny i wytrwały zapach olejku eterycznego amyris przywołuje przyjemnie ciepłą atmosferę. Ze względu na swój lekko uspokajający charakter uważa się również za świetną pomoc w medytacji i odprężeniu.Skłania też do otwartości, wspomagając kreatywność. W perfumiarstwie jest to bardzo popularny fiksator, który świetnie uzupełnia pozostałe zapachy. Oprócz tego ma niezastąpione miejsce w pielęgnacji skóry problematycznej, suchej i starzejącej się.
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia